Gent wil Family Justice Center om slachtoffers van familiaal geweld bij te staan

woensdag 22 januari 2020 - 10:28
Anke Van Meer
familiaal geweld
Foto: Getty
Gent wil een Family Justice Center oprichten in de stad. Slachtoffers van familiaal geweld kunnen in zo'n centrum terecht voor hulpverlening. Het voorstel komt van de oppositie en is goedgekeurd door de meerderheid. De Vlaamse regering zal nu beslissen of de stad zo’n centrum mag inrichten.

Als het aan het Gentse stadsbestuur ligt, krijgt Gent binnenkort een Family Justice Center. Dat is een plek waar slachtoffers van geweld binnen het gezin terecht kunnen. Ze zullen daar meteen geholpen worden.

Samenvoegen

Intrafamiliaal geweld komt jammer genoeg heel vaak voor”, vertelt Anneleen Van Bossuyt (N-VA). Van Bossuyt legde het voorstel tijdens de gemeenteraad op tafel en dat werd positief onthaald. “Nu zien we dat er een ketengerichte aanpak is in Gent. Dat wil zeggen dat de diensten wel overleggen met elkaar, maar ze zitten nog los van elkaar. Het voordeel van zo’n centrum is dat alle bevoegde diensten samenzitten waardoor er veel korter op de bal gespeeld kan worden en waardoor de slachtoffers ook veel sneller de hulp zullen krijgen die ze nodig hebben.”

Vlaanderen

In Vlaanderen zijn er al drie centra. Twee daarvan liggen in Antwerpen, het andere in Limburg. “Ik vind dat Oost-Vlaanderen niet kan achterblijven”, aldus Anneleen Van Bossuyt. In 2018 waren er 1300 bekende gevallen van geweld binnen het gezin in Gent.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!