Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 middag in oost-vlaanderen

radio2 middag in oost-vlaanderen

Gentse brandweer: "Laten we hopen dat dit nooit in Sint-Baafs gebeurt"

di 16 apr. - 10:17

De brand in de Parijse kathedraal Notre Dame is ook hét gespreksonderwerp van de dag bij de Gentse brandweermannen. Want hoe blus je zo'n hoog gebouw? En wat als het Sint-Baafs in brand zou staan? Ze hopen dat het hen nooit zal overkomen.
© Gentse brandweer in de kazernekeuken, Foto: Radio 2

De dag na de verwoestende brand in Parijs wordt er in de keuken van de brandweerkazerne in Gent druk nagepraat. "De brand in de Notre Dame is iets dat elke brandweerman gepakt heeft”, vertelt sergeant-majoor Alain Haeck. Een collega beaamt dat. "Ik heb alles op de voet gevolgd op de televisie. Als brandweerman ben je daar sowieso in geïnteresseerd. Van zo'n situatie willen we op de hoogte zijn.”

Dat het een wrede gebeurtenis is, dat staat vast voor de mannen. "Zo'n brand is iets dat je eigenlijk niet wil meemaken. Zo'n historisch monument... Als dat in lichterlaaie staat... Hoe begin je daaraan?!" vraagt iemand zich af. "Tja, gewoon onmiddellijk beginnen met het materiaal dat je hebt. Daarna moet je zoveel mogelijk mensen erbij halen en in 360 graden rond het gebouw gaan blussen. In Parijs waren ze met zo’n 800 man aan het werk!" 

Blussen in de hoogte

De hoogte van een gebouw speelt een grote rol voor het bluswerk, weten de brandweermannen. “Je kan geen 100 meter hoog spuiten, hé. Er is geen enkele lans die dat kan. En met een ladder geraak je misschien maar 30 meter hoog”, legt de sergeant-majoor uit. “Bovendien: hoe hoger je gaat, hoe meer druk je nodig hebt op het water.”

“Ik weet bijvoorbeeld wel dat er in het Belfort lansen klaar hangen in de torenspits. In ieder historisch gebouw zijn er wel brand- en rookdetectoren. Maar in het Belfort hangen dus effectief lansen klaar die je onmiddellijk kan gebruiken, mocht er zich iets voordoen.”

Gentse "blus-boot"

Bij het blussen hangt ook veel af van de watertoevoer. “Voor de Notre Dame hadden ze geluk, dat ligt vlak aan de Seine. Dus deden ze dat met twee boten. In Gent zou dat ook kunnen, we hebben hier veel water. En we hebben ‘De Roeland’, een boot die enorm veel water omhoog kan pompen.”

Brand in kerk van Waarschoot

In de nacht van oudejaar 2001 naar nieuwjaar 2002 woedde ook in Waarschoot brand in een kerk. “Nooit gedacht dat wij, van de Gentse brandweer, zouden moeten versterken in Waarschoot. Maar ja, met de feestdagen waren de vrijwilligers daar beperkt in aantal", vertelt een brandweerman.

“Toen we daar aankwamen, was het eigenlijk al te laat”, herinnert hij zich. “De kerk was als een vogel voor de kat. Uiteindelijk bleef alleen de ingang gespaard. Ondertussen is de kerk wel alweer hersteld!”

Oude gebouwen zijn vaak geconstrueerd uit veel hout. “En dat hout is kurkdroog! Dat brandt enorm snel. En wanneer er dan een beetje zuurstof aan te pas komt, loopt dat al snel uit de hand. Zoals in Parijs.”

De ziel van Gent

Het Gentse brandweerkorps wil zich niet inbeelden dat er ooit zoiets in Gent zou gebeuren. “De Notre Dame is echt een historisch monument. Zo wreed. Dat is zoals het Sint-Baafs hier. Ik kan mij niet voorstellen dat dat ooit zou instorten of uitbranden! Dat is de ziel van Gent, hé!”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet