Gentse brandweer vangt "weesbijen" op

maandag 8 april 2019 - 12:41
Els Van Heuverzwyn
amateur-imker Sil klopt op de bijenkast om hen te horen zoemen
Mensen hebben bijen en wespen nodig, maar ze willen die liever niet vlak bij hun huis. De brandweer van Zone Centrum (Gent & omgeving) heeft vorig jaar maar liefst 12.000 wespennesten verdelgd, en ook voor bijennesten wordt de brandweer opgeroepen. Omdat de brandweer een bijennest nooit verdelgt maar wel verhuist, zoekt ze imkers waar de bijen terecht kunnen. En zélf dragen de brandweermannen ook bij, door een bijenkast op het dak van hun kazerne te zetten.

“Een nest van 6.000 wespen kan in één week een half miljoen vliegen en 130.000 muggen vangen. Als zo’n nest achteraan in de tuin hangt, of in een schuur in de tuin waar je bijna nooit komt, kan het best blijven hangen. Wespen maken ook deel uit van de voedselpiramide, en zijn zélf voedsel voor weer andere dieren. Dus hen verdelgen is niet altijd de beste oplossing. Bijen verdelgen we nooit, ze zijn beschermd en zijn even nuttig.” Dat zegt Sil Van Hoorebeke, brandweerman en amateur-imker.

Bijenkast boven op de brandweerkazerne

Sil Van Hoorebeke en zijn collega en amateur-imker Bas Verniest zijn gestart met een bijenkast op het dak van de Gentse brandweerkazerne in de Roggestraat. In de kast zitten bijen die de brandweer vorige zomer ergens ophaalde na een melding. "Elke keer dat we een bijennest moeten verwijderen, verhuizen we die naar een (amateur) imker. Bijen houden is populair momenteel, en er zijn altijd imkers te vinden die de bijen kunnen houden."

Sil: “Door een bijenpopulatie bij ons te houden, doen we iets terug voor de natuur, en kunnen we ook onze collega’s iets bijleren. We geven hen dan uitleg op het dak, aan de bijenkast, en kunnen hen zo makkelijk het verschil tonen tussen bijen en wespen. Zo kunnen we hen ook uitleggen waarom ze niet al te snel een nest moeten verdelgen."

We moeten wespen en bijen verdragen

Als brandweermensen ter plaatse gaan voor een bijen- of wespennest, maar ze verdelgen die niet, dan is dat soms moeilijk te begrijpen voor de bewoners. De brandweermensen leggen hen dan uit waarom ze dat beslissen. Maar om zélf een goede beslissing te kunnen nemen, komt er ook een folder voor de brandweermensen zelf.

Sil trekt de 'afvallade' uit de bijenkast

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!