Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Gentse Feesten starten in mineur: stad laat tocht stichters niet toe

wo 17 jul. - 0:48

Voor Trefpunt vzw, de stichters van de moderne Gentse Feesten, begint het festival in mineur want de stad verbiedt een ludieke actie met de woonwagen van 'founding father' Walter De Buck én de koetspaarden die vanaf volgend jaar het centrum niet meer in mogen. Trepunt vzw wilde in de binnenstad een korte optocht houden om de Feesten zo al officieus te openen. "Dit was ons plan A, maar we hebben nog een plan B, C en D", klinkt het bij de organisatoren.
Vrienden en sympathisanten van Trefpunt vzw aan de woonwagen van Walter De Buck
© Foto: Radio 2

Trefpunt vzw wilde haar 50ste verjaardag met de nodige luister vieren en besloot al twee dagen voor de start van de Gentse Feesten een ludieke optocht te organiseren. De actie was aan de ene kant een eerbetoon aan 'founding father' kunstenaar en muzikant Walter De Buck die in 1969 het stadsfestival nieuw leven inblies aan het Sint-Jacobsplein. Het zorgde voor een ware revival van de toen zieltogende Gentse Feesten tot één van de grootste stadsfestivals ter wereld.

Paard en kar 

Trefpunt vzw wilde met de oude woonwagen van De Buck, die al jaren dienst doet als druppelkot in het Baudelopark, een ludieke optocht houden van aan de stadshal tot aan de eindbestemming. "Normaal gezien doen we dat gewoon met een vrachtwagen, maar we wilden deze keer iets speciaals doen", vertelt mede-initiatiefnemer Guus Van der Kreeft. "We zouden de woonwagen door een echt paard laten trekken, zoals het hoort. We hadden daarvoor afgesproken met de stadskoetsier. Hij zou een extra sterk paard leveren. Dat was ook een steek naar het stadsbestuur, helemaal in de filosofie van Trefpunt vzw, want vanaf 2020 zijn de koetsier en de paarden niet langer welkom in Gent." De actie viel niet in goede aarde bij stad Gent. Die besloot de tocht niet te laten doorgaan uit veiligheidsoverwegingen: "De opbouw van de Gentse Feesten is volop bezig, er wordt overal ook geladen en gelost. Het is echt niet veilig om daar een soort stoet door te laten passeren", klinkt het. 

Vuile woonwagen

"De woonwagen is echt van Walter De Buck geweest. Hij heeft er van alles in uitgestoken. Naar het schijnt ook vuile dingen. Ik wil het eigenlijk niet weten", lacht Van der Kreeft. "Het is een symbool want De Buck heeft echt samen met een groepje anderen de Gentse Feesten gemaakt tot wat ze vandaag zijn. We vonden het fijn om daarmee naar buiten te komen." 

Misverstand

"We vinden niet dat we monddood gemaakt zijn, maar we vinden het wel jammer dat het niet mag", zegt Van der Kreeft. "Dit past helemaal in waar wij als vzw voor staan. We begrijpen het veiligheidsargument, maar een echte grote stoet zou het nooit geworden zijn. We gingen enkel met paard en kar een heel erg kort parcours afleggen om de Feesten zo officieus te openen. Gent heeft verkeerdelijk verstaan dat we er een echte parade van zouden maken en dat er veel volk op zou afkomen. Zoals je ziet, is dat niet het geval. Het is echt een misverstand", argumenteert Van der Kreeft. Hij wijst een 15-tal sympathisanten aan die gekomen zijn om de optocht mee te maken en er wat beteuterd bij staan. Toch kan er nog gelachen worden: "Er zijn zelfs mensen helemaal uit Wondelgem (een deelgemeente van Gent, nvdr.) gekomen", wordt er gegrinnikt. 

Mogelijk toch nog acties?

De organisatoren laten niet helemaal in hun kaarten kijken, maar laten wel uitschijnen tijdens de Gentse Feesten toch nog met 'iets' te komen. "Dit was ons plan A, maar elke pleinorganisator heeft ook nog een plan B, C en D", lacht Van der Kreeft. 

 

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet