Gentse gluurder krijgt 30 maanden cel met uitstel

maandag 21 oktober 2019 - 10:35
Niki Vandriessche
De Gentse gluurder die naaktbeelden van douchende vrouwen verspreidde op het internet kent z'n straf: 30 maanden cel met uitstel. Dat wil zeggen dat de man niet naar de cel moet, zolang hij zich aan zijn voorwaarden houdt. De slachtoffers zijn tevreden met de uitspraak.

Als jeugdtrainer in Gent maakte de man beelden in de vrouwenkleedkamers en - douches van het sportcomplex van Hogeschool Gent. Die werden dan op een voyeuristisch internetforum geplaatst op het "dark web" (een verborgen plek op het internet die je enkel via speciale toepassingen op je computer kan bereiken). Hij moet zich nu psychologisch laten begeleiden en mag 20 jaar lang geen job uitoefenen, waarbij hij met minderjarigen in contact komt. De slachtoffers zijn blij met de uitspraak, vertelt hun advocaat An-Sofie Raes: "Ik denk dat ik mag zeggen dat mijn cliënten tevreden zijn. De beklaagde moet vijf jaar lang voorwaarden naleven, die vooral gericht zijn op psychoseksuele begeleiding. Zo wordt hij geholpen en is de kans op hervallen kleiner."

In contact met slachtoffers

De dader ging intussen in gesprek met de slachtoffers en hij erkende zijn probleem. Hij had ook een blanco strafblad. Om die redenen gaf de rechter hem een mildere straf. Voor de slachtoffers is het belangrijk dat er in de toekomst geen voyeuristische incidenten meer gebeuren. "Daarom is het belangrijk dat naast de begeleiding en vergoeding van de burgerlijke partijen, dat ook iedere toekomstige partner van de beklaagde moet betrokken worden bij de begeleiding. En dat heeft men ook opgelegd," aldus Raes. 

Voyeurisme is strafbaar

Tot voor kort was voyeurisme (het heimelijk kijken naar een of meer mensen die geheel of gedeeltelijk naakt zijn) niet strafbaar in ons land, zolang er geen dwang of geweld werd gebruikt tegen de slachtoffers. Mensen die zonder dat ze dat wisten werden gefilmd, konden daar dus niets tegen beginnen. Begin 2016 is dat veranderd (bron: vrt nws).

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!