Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Gentse Paters Augustijnen veroordeeld voor zwartwerk

wo 26 jun. - 0:23

De Gentse Paters Augustijnen stonden terecht voor mensenhandel, schriftvervalsing, zwartwerk en sociale fraude. Uiteindelijk werden ze enkel voor de twee laatste feiten ook veroordeeld. De paters lieten onder meer een man zonder papieren klusjes opknappen zonder hem daarvoor te betalen.
Interieur van de kloostergang met kleurrijke glasramen
© Foto: Facebook

Het onderzoek naar de Gentse paters begon toen enkele Afrikaanse studenten-postulanten naar de sociale inspectie trokken. De jonge mannen wilden bij de Augustijnen een opleiding tot priester volgen, maar werden naar eigen zeggen vooral ingezet voor klus-en opknapwerken. Er kwamen verschillende huiszoekingen, waarna het arbeidsauditoraat besliste dat er voldoende bewijs was om de paters voor de rechtbank te slepen.

Het auditoraat stelde dat er voor minstens negentien personen valse documenten zijn opgesteld, om zo een verblijfsvisum te bekomen. Het gaat om achttien personen uit de Afrikaanse landen Benin, Togo en Ivoorkust én één persoon uit Vietnam. Dertien werknemers waren volgens het auditoraat slachtoffer geworden van mensenhandel, vier personen zouden met illegaal verblijf zijn tewerkgesteld. 

Veroordeeld én vrijgesproken

Het Gentse gerecht veegde die argumenten grotendeels van tafel. De Augustijnen werden vrijgesproken voor mensenhandel en schriftvervalsing. Volgens de rechter hebben ze zich wel schuldig gemaakt aan zwartwerk en sociaal-rechtelijke inbreuken. Die inbreuken gebeurden niet met studenten-postulanten, wel met andere mensen die bij de paters verbleven. De rechtbank oordeelde ook dat er in enkele gevallen arbeidsrechtelijk gezag was, én dat dus betaald moest worden voor bepaalde klusjes. De vzw Paters Augustijnen zal ze daarvoor dan ook moeten vergoeden.

De overste kreeg woensdag een geldboete van 14.400 euro opgelegd, waarvan een derde met uitstel. De vzw van de paters en de vzw Thagaste kregen respectievelijk boetes van 24.000 en 48.000 euro. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet