Gentse Vooruit 'radicaal toegankelijk'

donderdag 10 januari 2019 - 10:00
Anke Van Meer
Kunstencentrum Vooruit in Gent werkt aan een programma dat iedereen de kans geeft om cultuur op zijn eigen manier te beleven. Zo zoeken ze momenteel naar manieren om kinderen, anderstaligen en mensen met een beperking ook een optimale ervaring te geven.

Het is niet altijd evident om als ouder naar een concert te gaan terwijl het gekrijs van je kind luider klinkt dan de drums en de basgitaar samen. Ook is het niet vanzelfsprekend om met een auditieve of visuele beperking naar theater te gaan. Kunstencentrum De Vooruit in Gent werkt nu aan een programma dat ‘radicale toegankelijkheid’ biedt. Daarmee willen ze iedereen welkom heten.

Radicale Toegankelijkheid

In Antwerpen werd een jongen met zijn broer die een verstandelijke handicap heeft uit een voorstelling gezet omdat hij te veel lawaai maakte. De jongen riep en schudde met zijn stoel. De rest van het publiek vond dit storend omdat het een intieme voorstelling was. De Vooruit zoekt nu uit hoe dit soort situaties voorkomen kunnen worden.

“We willen graag dat er respect is tussen de kunstenaar, het publiek en mensen die graag naar theater gaan, maar niet overal terecht kunnen”, zegt de coördinator van De Vooruit Franky Devos. “Het is belangrijk om te weten waar je naartoe kan om theater, dans en concerten op een aangename manier te beleven zonder dat er iemand zich gestoord voelt.”

Zaallicht aan en Arabische vertalingen

“We zouden elke voorstelling kunnen aanpassen, maar dat gaan we niet doen”, zegt Franky Devos. “Ik kan me best voorstellen dat een aantal voorstellingen uit respect voor de kunstenaar niet aangepast kunnen worden.” Ze zullen dus moeten afwegen wat de mogelijkheden zijn.

“Waar we zeker naar zullen kijken in de toekomst is hoe we het zaallicht kunnen aanpassen. Ik denk daarbij aan jonge gezinnen waar de mama of papa uit de zaal moet lopen omdat de kinderen lawaai maken of naar het toilet moeten. Dan is het belangrijk dat het zaallicht aan kan om ongelukken te voorkomen.” Maar De Vooruit denkt ook na over andere aanpassingen. Zo willen ze ook kijken hoe hun voorstellingen technisch toegankelijk kunnen zijn voor iedereen. “We kunnen met boventiteling werken, maar we willen ook onderzoeken hoe je er bijvoorbeeld voor kan zorgen dat een Engelse voorstelling met boventiteling ook vertaald kan worden naar het Arabisch. Dat kunnen we misschien oplossen met een app.”

Publiek vooraf informeren

Een gewaarschuwd man is er twee waard, en dat vindt ook Franky Devos: "Sommige dingen kunnen heel storend zijn. In het VK lossen ze dat op via een icoontje dat aangeeft dat mensen op een andere manier de voorstelling kunnen beleven. Als je daarover informeert, dan weet de rest van het publiek ook dat ze meer geduld moeten hebben bij onverwachte situaties. Uiteraard kijken we dan ook weer welke voorstellingen dat verdragen en welke niet." 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!