Gevolgen euthanasieproces voelbaar in medische sector: “Patiënten zijn bang dat ze geen dokter gaan vinden”

vrijdag 31 januari 2020 - 11:58
Anke Van Meer
bakster
Foto: Getty
Hulpverleners merken dat het euthanasieproces leeft bij hun patiënten. In het proces stonden drie dokters terecht voor gifmoord na euthanasie voor psychisch lijden op een jonge vrouw. “Veel patiënten zijn bang dat ze nu geen dokter gaan vinden die euthanasie wil uitvoeren”, klinkt het.

De drie artsen die terechtstonden voor gifmoord zijn uiteindelijk vrijgesproken, maar het proces laat zijn sporen na in de medische sector. “Sinds het proces merk ik dat er vaker over euthanasie gesproken wordt”, getuigt hulpverlener Luc Welvaert. Luc werkt bij een mobiel crisisteam en bezoekt mensen aan huis die psychisch lijden en suïcidaal zijn. “Ik denk dat dat niet per se een slechte zaak is. Hierdoor verdwijnt het taboe misschien ook een beetje.”

Laatste redmiddel

“Mensen die het psychisch moeilijk hebben, beschouwen euthanasie vaak als een laatste reddingsmiddel. Het is voor hen vaak een steun om door de moeilijke situatie te raken”, getuigt Luc Welvaert. “Het is wel zo dat er uiteindelijk niet zoveel mensen zijn die euthanasie ook effectief toepassen. De overgrote meerderheid kiest ervoor omdat de optie hen geruststelt."

De kant van het leven

“Het is heel beklijvend als iemand naar jou toe komt om te zeggen dat hij euthanasie overweegt”, gaat Luc Welvaert verder. “Je schiet meteen in zorgverlenersmodus. Dat is ook de gezonde modus. Als zorgverleners staan wij aan de kant van het leven. We gaan hen zoveel mogelijk helpen. Maar het is ook belangrijk dat we hen niet saboteren. Als ze echt euthanasie willen, zal ik hen uitleggen waar ze zich kunnen informeren. Maar bovenal laat ik dan weten dat ik er ben en dat we samen op zoek gaan naar alle mogelijke openingen.”

Mislukking

“Ik heb al afscheid moeten nemen van patiënten en dat is heel pijnlijk”, vertelt Luc Welvaert nog. “Het voelt als een mislukking, ook al weet ik dat het voor hen een verlossing is. Het is gek als iemand je uitnodigt om een week later afscheid te komen nemen. Dan moet je wel even slikken. Maar we moeten hun beslissing respecteren.”

Zelfmoordlijn

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of via de website van de Zelfmoordlijn.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!