Nieuw sociaal restaurant opent de deuren in Sint-Niklaas

dinsdag 14 januari 2020 - 15:44
An Van Bost
Mensen aan tafel in sociaal restaurant
Foto Radio 2
In Sint-Niklaas is een 'nieuw' sociaal restaurant opengegaan. Het vorige restaurant was aan vernieuwing toe. De vernieuwing heeft twee jaar geduurd. Nu is het restaurant weer klaar om bezoekers te ontvangen en dat is heel goed nieuws voor mensen die het financieel niet breed hebben en toch lekker willen eten in Sint-Niklaas.

Een sociaal restaurant wil mensen met een laag inkomen laten genieten van een betaalbare warme maaltijd. Het restaurant wordt beheerd door vzw Den Azalee en wil op deze manier armoede bestrijden. Het restaurant was aan vernieuwing toe, en daar hebben ze de afgelopen twee jaar hard aan gewerkt. Het heeft de naam 'De Variant' gekregen en is te vinden in de Lamstraat. Er komen gemiddeld zo'n 120 klanten per dag over de vloer die het zich goed laten smaken: "Vandaag is het tong in Madeirasaus met kroketjes, koude groenten, erwtensoep en als dessert kaastaart. Dat gaat mij goed smaken," vertelt een enthousiaste bezoekster.

Gewoon binnenstappen

Het restaurant wil laagdrempelig zijn, dus komen eten is dan ook gemakkelijker geworden voor de bezoekers. "Vroeger moest je een dag op voorhand reserveren. Nu mag je gewoon binnenstappen, je kijkt op de kaart wat er te eten is. Staat het u niet aan, dan kies je gewoon iets anders, want je hebt keuze uit verschillende menus", zegt een andere vrouw.

Sociale werkplaats

Wat veel mensen niet beseffen is dat de keuken van een sociaal restaurant een sociale werkplaats is. Langdurig werklozen krijgen zo de kans om te werken en te leren onder begeleiding van ervaren koks. Dat werkt, want de maaltijden in een sociaal restaurant zijn van hoge kwaliteit. Een bezoekster die vaak komt, merkt dat de kwaliteit van het eten even goed is als tevoren: "Het eten is het zelfde gebleven, want het personeel in de keuken zijn dezelfde mensen."

Werkgelegenheid voor

Vzw Den Azalee kan door het tewerkstellingsproject jaarlijks ongeveer 250 mensen die geen, of weinig kans maken op de gewone arbeidsmarkt, een kans geven.

Kansenpas

Het restaurant richt zich vooral op mensen die weinig geld hebben. Als je een kansenpas hebt geniet je van een extra sociaal tarief. Een kansenpas wordt uitgereikt door het stadsbestuur en het OCMW van Sint-Niklaas, en elke Sint-Niklase inwoner met een laag inkomen kan een pas aanvragen.

Wie een leefloon, bijstand of een vervangingsinkomen ontvangt, kan in het sociaal restaurant terecht om te gaan eten aan het laagste tarief. Dan moet je wel eerst een restaurantpas aanvragen bij de maatschappelijke dienst in het Sint-Niklase welzijnshuis. 

Naast het vernieuwde sociaal restaurant De Variant is ook het nieuwe Dienstencentrum van Zorgpunt Waasland open gegaan. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!