Graffiti-kunstenaars spuiten Rubens rondom Sint-Martinuskerk Aalst

maandag 12 augustus 2019 - 10:22
Geert Houck
Het hoofd van Rubens geschilderd op een werfpaneel, met daarnaast 3 kunstenaars
Foto: Geert Houck
Vier Aalsterse kunstenaars schilderen taferelen uit een Rubens-schilderij op de nieuwe werfpanelen rond de Sint-Martinuskerk. Die waren aan vervanging toe. De stad vond het een goed idee om een muurschildering te bestellen met elementen uit het topstuk van Rubens, dat in de kerk hangt.

Kunstenaars Mattis Van Schuylenbergh, Matthias Van de Velde, Stephan Gyssens en Thomas Maris maken er een hele maand lang hun interpretatie van het meest bekende kunstwerk uit de kerk, de pestlijders.

De keuze voor het Rubenswerk is niet toevallig. In het kader van het project ‘Vlaamse meesters in situ’ kan je het werk zelf in de kerk via een monumentale trap bezichtigen. Op een touchscreen naast de trap vind je meer informatie over het werk, maar ook over de kerk zelf. Vlaamse meesters in situ loopt nog tot eind september dit jaar. 

(lees verder onder de foto)

"De pestlijders" van Rubens in de Sint-Martinuskerk met daarvoor een trap

Schilder mee op 22 augustus

De kunstenaars wacht een hele klus: in totaal moeten ze 621m² beschilderen. Daarom nodigen ze alle Aalstenaars uit om op donderdag 22 augustus vanaf 17u. mee te schilderen aan de muurschildering. Tegelijk houdt ook het museum, dat dicht bij de kerk ligt, haar deuren langer open voor Muzomer: haar jaarlijkse zomerfestival met  straattheater en workshops. Wie de kunstenaars al vroeger aan het werk wil zien, kan ze elke dag spotten rond de kerk. 

Kunstenaar Thomas Maris voor een paneel dat deels beschilderd is

Op de foto: kunstenaar Thomas Maris.

Beluister hier het interview dat Geert Houck had met twee van de kunstenaars:

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!