Gravensteen krijgt make-over

woensdag 11 september 2019 - 15:24
Amelie Outters
Gravensteen
Foto: Stad Gent
De ingang en het binnenplein van het Gravensteen in Gent worden de komende jaren verbouwd. Er komt een nieuw onthaal, een beter traject doorheen het gebouw en betere toegankelijkheid. Dat is nodig, omdat Gent verwacht dat het aantal bezoekers zal verdubbelen.

Het Gravensteen, de middeleeuwse burcht in het hartje van Gent, is aan verbouwingen toe. Er zijn te veel toeristen en er moet meer ruimte komen in het kasteel.  Daarom wordt de ingang en het binnenplein van het Gravensteen de komende jaren verbouwd. De verbouwingen zullen ruim acht miljoen euro kosten en moeten eind 2023 klaar zijn.

Veranderingen

“Het Gravensteen zal er anders uitzien”, vertelt de Gentse stadsbouwmeester Peter Vanden Abbeele. “Ook aan de buitenkant zal je veranderingen zien, maar die merk je alleen maar op met een geoefend oog. Aan de binnenkant zijn de veranderingen wel groter. Daar zal je zien dat er hedendaagse architecturale toevoegingen gemaakt worden. Er komt ook een nieuwe onthaalinfrastructuur en er komen ook nieuwe looplijnen zodat je heel gemakkelijk alle ruimtes kan bezoeken.”  

“Ik denk dat de bezoekers geconfronteerd worden met een warm en ruim onthaal en ook met een parcours”, vult Doreen Gaublomme van de stad Gent aan. “Er zullen zelfs een aantal mensen binnen kunnen die tot op heden niet van het kasteel konden genieten.”

En de winnaar is...

Het ontwerpteam 'Murmuur, Dhooge & Meganck en Sabine Okkerse' mag de integrale toekomstvisie ontwikkelen voor het Gravensteen. De Vlaamse Bouwmeester had een Open Oproep gelanceerd waar verschillende ontwerpers konden aan deelnemen. De jury koos voor dit team omdat ze ook voorstellen deden om de burcht duurzamer te maken en een heel menselijke aanpak hanteren. 

gravensteen

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!