Hamme applaudisseert voor fietsers

donderdag 21 maart 2019 - 08:20
Amelie Outters
Mensen die applaudisseren voor fietsers
Foto: Radio 2
Het is vandaag Nationale Applausdag. De Fietsersbond organiseert die elk jaar op de eerste dag van de lente, om fietsers te bedanken en aan te moedigen. Ook in Hamme werd er al vroeg geapplaudisseerd.

Het is vandaag de eerste dag van de lente. Zoals de traditie het wil, moedigt de Fietsersbond dan iedereen aan die met de fiets naar school of naar het werk gaat. Over het hele land waren in de ochtend zo'n 170 teams op stap voor de Nationale Applausdag voor de fietsers. 

In Hamme stond een groepje mensen te applaudisseren op een druk kruispunt. Ook Christophe Fierens, voorzitter van de plaatselijke fietsersbond. "Net als in andere plattelandsgemeenten, komt de fiets in de verdrukking door de auto. Daarom geven we hier een welgemeend applaus aan de mensen die wél de moeite doen om te fiets te nemen naar school, naar het werk of naar de winkel."

"Beter voor het milieu, minder duur en ik beweeg meer!"

De fietsers vinden het een leuk teken van waardering. Eén van de voorbijgangers in Hamme vertelde dat hij zijn auto zelfs verkocht heeft. "Tegenwoordig is het allemaal met de fiets! Of met de trein. Ik heb gewoon een klik gemaakt en nu is het een evidentie." 

"Ik ben zelf opgegroeid in de jaren 80, toen kreeg iedereen een auto als hij 18 jaar werd. Ik gebruikte mijn auto toen echt voor alles. Maar ik ben stilaan beginnen veranderen en een paar jaar geleden ben ik er echt mee gestopt. Het is beter voor het milieu, het is minder duur en ik beweeg nu veel meer!" getuigt de man.

Stap voor stap meer fietsen

"Ik wil de Hammenaar stimuleren om meer de fiets te nemen, zeker voor korte verplaatsingen", zegt Koen Mettepenningen, schepen van fietsbeleid in Hamme. Hij applaudisseerde ook mee. "Ik ben zelf ook sinds kort meer beginnen fietsen en dat lukt beter dan verwacht." 

Mettepenningen benadrukt dat Hamme ambitieus is met zijn fietsbeleid, maar dat ze realistisch blijven. "Het vraagt een enorme mentaliteitsverandering bij de inwoners en bij het gemeentebestuur zelf. Ongeveer een jaar geleden was er bijvoorbeeld veel commentaar op de nieuwe fietsstraat, nu aanvaardt iedereen dat. We doen alles dus stap voor stap. En ik ben er zeker van: de fiets gaat alsmaar meer de plaats krijgen die het verdient."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!