Help de Aziatische hoornaar verdelgen

dinsdag 10 september 2019 - 15:31
Manon Dupont
Bron: Radio 2
In Oost-Vlaanderen zitten nog heel wat Aziatische hoornaars. De insecten worden best voor oktober verdelgd maar zeker een tiental nesten zijn nog niet gevonden in onze provincie. De organisatie die de hoornaar bestrijdt, weet die ongeveer liggen, maar vindt hun exacte locatie niet. Ze roept nu burgers op om te helpen. Check het kaartje om te zien of er bij jou in de buurt nesten zijn!

In onze provincie zijn nog een tiental nesten van Aziatische hoornaars die moeten verdelgd worden. Maar eerst moeten die nesten gevonden worden! Via onderstaand kaartje kun je zien of er in jouw buurt nesten zijn!

Hoe herkennen?

De nesten bevinden zich hoog in de kruinen van de bomen, midden tussen de blaadjes en zijn lichtbruin. De nesten worden tot een halve meter breed en zijn rond of peervormig. "Je kan ze ook herkennen door de zwarte stipjes die erop rondlopen, dat zijn dan de hoornaars die aan hun nest aan het werken zijn", zegt Karel Schoonvaere van Vespawatch.

De nesten van de Aziatische hoornaars worden nu meer zichtbaar aangezien de bladeren van de bomen vallen.

Waar zitten de nesten?

Op onderstaand kaartje kun je zien waar sommige nesten zich ongeveer bevinden. Heb je een nest gevonden? Geef het dan door op www.vespawatch.be, zo kan de organisatie het nest neutraliseren. 

De nesten bevinden zich in Zomergem, Merelbeke-Flora, Baarle, Welle, Waarschoot - Oostmoer, Waasmunster, Denderleeuw, Gent - Sint-Anna, Gent - Ledeganck en Oudenaarde.

kaart aziatische hoornaar in Oost-Vlaanderen
Hoe herken je een Aziatische hoornaar?

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!