Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Hennep-teelt zit in de lift

di 5 jun. - 7:06

De legale variant van de cannabisplant doet het enorm goed in onze provincie. In heel Vlaanderen is de oppervlakte van hennepvelden verdrievoudigd in de afgelopen vijf jaar. Ondertussen gaat het om zo'n 445 hectare, ofwel 700 voetbalvelden vol hennep.
hennepplant

Vlamingen telen meer en meer hennep, dat blijkt uit nieuwe cijfers van Statbel, het statistisch bureau van de overheid. Vorig jaar is in Vlaanderen 82 hectare hennep geteeld. In 2013 was dat nog maar 31 hectare. Nu zitten we al aan 445 hectare, wat gelijk staat aan zo'n 700 voetbalvelden vol. En in Wallonië gaat de groei zelfs nog sneller. 


Hennep is de legale versie van de cannabisplant. Je wordt er niet high van, en hennepkweek is dan ook volstrekt legaal. Professor landbouweconomie Xavier Gellynck (UGent) noemt het een "dankbare plant". "Hennep groeit goed in Vlaanderen. Je moet het weinig water geven en je hebt amper mest en pesticiden nodig", zegt hij. Gellynck leidde de afgelopen jaren een project om te onderzoeken hoe boeren konden overschakelen op de teelt ervan. Het resultaat van het project? Plots vind je overal hennep in producten waar je het niet verwacht.

Je kan er kleren mee maken, je huis isoleren en prijsduiven zijn zot van de zaadjes.

— Mathieu Hendriks, boer uit Steenhuize-Wijnhuize

Hennep wordt gebruikt voor heel wat verschillende doeleinden. Mathieu Hendrickx, een hennepboer uit het Oost-Vlaamse Herzele, vertelt dat hij de vezels van de plant mengt met kalk om er muurisolatie van te maken. Je kan de vezels van de hennepplant ook gebruiken om kleren te maken, en met de zaadjes kan je dieren voeden. "En als je met een Duitse auto rijdt, mag je zeker zijn dat er hennep in de deurbekleding zit."

 

Aan de rand van zijn hennepvelden gaat er altijd wel wat opbrengst verloren, legt hij uit. Studenten komen vaak hennep stelen, omdat ze denken dat het wiet is. Ook wielertoeristen plukken soms wat bladeren om ze thuis vol verbazing te laten zien. Veel mensen denken dus nog altijd dat het om illegale cannabisteelt gaat, en dan roept wel wat vooroordelen op. 

Je moet wel vooroordelen overbruggen: ik zeg gewoon dat ik een wietboer ben.

— Mathieu Hendrickx, boer uit Steenhuize-Wijnhuize

Hennep ziet eruit als wiet en het ruikt ook zo, legt Hendrickx uit. "Je moet in het begin wel wat vooroordelen overbruggen: ondertussen zeg ik gewoon dat ik een wietboer ben. Dan leg ik het daarna wel in detail uit."

 

Hennep voor medicatie

De hennep-teelt wordt veel strikter gecontroleerd dan bijvoorbeeld suikerbieten. "Het Ministerie van Landbouw komt hier vaak stalen nemen om te zien of het gehalte van hallucinogene stof niet te hoog is", zegt Hendrickx. Want echte cannabis legaal telen, dat mag niet. Zo staat het in de Belgische drugswet van 1921. Maar minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) bereidt een wetswijziging voor die het mogelijk zou maken om cannabis te telen voor geneeskundige doeleinden. Medicinale cannabis kan pijnstillend werken of neveneffecten van bijvoorbeeld chemotherapie indijken.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet