Het Gentse UZ hoopt drones te kunnen inzetten om levens te redden

dinsdag 13 augustus 2019 - 10:44
Sandra Stacius
afbeelding drone
Een vijftal jaar geleden heeft het Gentse UZ het idee gelanceerd om drones in te zetten die een defibrillator kunnen vervoeren naar de plaats waar iemand een hartinfarct krijgt. Nu staan ze weer een stap dichter bij de uitwerking ervan.

Het lijkt op science fiction: mensenlevens redden met drones, maar wereldwijd is de medische wereld aan het kijken hoe het kan. Zo denkt het Gentse UZ mee over een drone die een AED toestel, ook bekend als een defibrillator, kan meedragen. Het toestel zou dan naar de plaats kunnen vliegen waar iemand hartproblemen heeft.

Volgens professor Van de Voorde van het Gentse UZ hangt veel nu nog af van de wetgeving en de technologie om zo'n drone werkelijk in te zetten.

"Volgend jaar komen er nieuwe Europese richtlijnen rond het beheer van drones en komt er een nieuwe wetgeving rond drones in het luchtruim. Vooral voor het inschakelen van drones voor medische toepassingen komen er richtlijnen. Ondertussen is de technologie in vijf jaar tijd al veel verbeterd en gaat het de goeie richting uit. Al is het nog niet voor morgen, het duurt ook niet te lang meer", aldus de professor. 

 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!