Horebeke: 9 op 10 huizen niet aangesloten op riool

vrijdag 11 januari 2019 - 07:45
Geert Houck
Photo credit: sub-urban.com on VisualHunt.com / CC BY-ND
Nergens in Vlaanderen zijn er minder huizen aangesloten op de riolering als in de landelijke gemeente Horebeke. Het gemeentebestuur beseft dat er werk aan de winkel is, maar rekent op initiatieven van Farys en Aquafin. Er is geld voor vrijgemaakt.

In Vlaanderen is gemiddeld 87% van de huizen aangesloten op de riolering. Dat is belangrijk om het afvalwater te kunnen zuiveren. Een Europese richtlijn eist dat de Vlaamse waterlopen tegen 2027 zuiver zijn. 

Horebeke, een landelijke gemeente in de Vlaamse Ardennen is de slechtste leerling in de klas: slechts 13% van de huishoudens loost zijn water in de riool, de rest van het afvalwater komt in beken of grachten terecht.

De gemeente is zich bewust van de achterstand. Volgens schepen Hendrik Blommaert is de gemeente al tien jaar hard aan het sparen. "We kunnen dit wel niet alleen, we wachten op Farys en Aquafin, die in deze de leiding moeten nemen. Wij als gemeente zijn partner. Maar we gaan het zeker laten vooruit gaan."

De gemeente Horebeke zelf investeert 1 miljoen euro. De werken starten al komende zomer.

De Vlaamse regering zorgde ook voor geld en daarom kan er snel een inhaalbeweging worden ingezet, zegt Bruno Pessendorfer van Farys. "We werken hiervoor samen met Aquafin, dat collectoren moet aanleggen en waterzuiveringsinstallaties. Door de subsidies kunnen de plannen die al opgesteld waren in de komende jaren uitgevoerd worden."

Ook in Zwalm, Maarkedal en Kruishoutem heeft minder dan de helft van de huizen een rioolaansluiting.

De de grotere steden in Oost-Vlaanderen doen het dan weer prima: in Gent en Aalst wordt meer dan 98% van het afvalwater gezuiverd. 
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!