Horeca zoekt dringend personeel voor de Gentse Feesten
wo 17 jul. - 10:09
Vrijdag start de 176ste editie van Gentse Feesten. Het stadsfestival duurt tien dagen en verwacht opnieuw een massa volk. Vorig jaar waren er zo'n 1,3 miljoen bezoekers en die komen niet alleen van het straattheater, de optredens en de sfeer genieten. Ze consumeren ook stevig aan de vele drankstandjes en eetkramen doorheen de stad en aan verschillende pleinen. De vaste horeca-uitbaters spelen daarop in door buitentogen te plaatsen voor, naast of aan hun zaak. De pleinorganisatoren komen met tijdelijke bars en er duiken heel wat pop-ups op in de stad. De standplaatsen voor eetkramen worden duur verkocht want uitbaters van een hamburger-, hotdog- of kebabkraam kunnen op tien dagen tijd véél geld verdienen.
Om bezoekers goed en vlot te bedienen hebben al die handelaars natuurlijk extra handen nodig, meestal jongeren die een vakantiejob doen of mensen die een centje bij willen verdienen in het statuut van een flexi-job. Net daar wringt het schoentje. Want, heel wat pleinen en horecazaken vinden dit jaar niet zo makkelijk mensen.
"Het is veel moeilijker dan andere jaren"
"Nog veel mensen zijn op zoek naar extra krachten, iedereen mist een paar mensen. Mensen die tijdens de Gentse Feesten een centje willen bijverdienen, kunnen dat zeker nog doen. Ik raad ze aan om echt naar de Facebookpagina's te gaan van evenementen en pleinen. Daar vind je meteen vacatures", zegt Tim Joiris van Horeca Oost-Vlaanderen. "Het is niet helemaal duidelijk hoe dat komt, maar het verschil met de voorbije jaren is wel heel opvallend." De Gentse Feesten komen niet in het gedrang maar het tekort aan personeel betekent wel dat andere werkkrachten een tandje zullen moeten bijsteken.
Werken tijdens het jaar = vakantie in de zomer
Een mogelijke verklaring voor de extra nood aan werkkrachten is dat jongeren almaar vaker bijklussen tijdens het jaar, bijvoorbeeld met weekendwerk. Ze opteren er dan voor om in de zomermaanden zelf op vakantie te gaan of om tijdens festivals (zoals de Gentse Feesten) bezoeker te zijn én geen werkkracht. Het is een tendens die ook horeca-uitbaters aan de kust almaar vaker merken.