Huldiging voor John die vorig jaar het leven van een man redde: “De 91-jarige belt me soms nog uit dankbaarheid"

vrijdag 15 november 2019 - 18:02
Peggy Van de Velde
John naast burgemeester Mathias De Clercq met diploma in de hand
Foto Radio2
John De Clercq is gehuldigd op het Gentse stadhuis omdat hij vorig jaar iemand het leven heeft gered. Een 91-jarige man was met zijn auto in het water langs de Watersportbaan gesukkeld en John heeft hem uit de zinkende auto kunnen bevrijden. "Hij belt soms om te zeggen dat hij dankbaar is." De Gentse burgemeester beloonde de heldendaad met een medaille en een diploma.

In Gent is John De Clercq in de bloemetjes gezet voor zijn heldendaad vorig jaar. Toen hij langs de watersportbaan passeerde zag hij een aantal mensen in paniek op hun gsm tokkelen en filmen. Hij stapte uit en zag dat een auto in het water terecht was gekomen. Niemand ging het water in, merkte John en ondanks het feit dat hij zelf herstelde van een zwaar rugletsel zwom hij naar de auto toe.

Hij kon geen deuren meer openen omdat de auto al te diep gezonken was. De koffer kon John wel openen, die was los. Langs daar heeft hij de man uit de auto kunnen halen en naar de kant kunnen brengen.

"Ik heb een opleiding gehad als kinesitherapeut en ik daar heb ik leren redden," zegt John. En hij doet ook een sport waarbij hij geregeld in het koude water zit, vandaar dat hij niet bang was om het water in te gaan.

Dubbel gevoel

"Ik heb een beetje een dubbel gevoel bij de huldiging," zegt John. "Enerzijds heb ik het gevoel dat ik gewoon heb gedaan wat ik hoop dat iedereen zou doen als het mij zou overkomen. Anderzijds hoor ik mensen rondom mij zeggen dat het toch wel een speciale daad was, dat doet wel plezier."

John heeft nog enkele keren getelefoneerd met de man die hij gered heeft. "Hij is mij heel erg dankbaar. Hij belt soms om dat te zeggen."

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!