Inge duikt 57 meter diep zonder luchtflessen

dinsdag 4 juni 2019 - 10:31
Dirk Ghijs
Duiksters Inge Linde en hun coach Linda
foto: Fakeye Production
Inge Verbruggen uit Temse brak afgelopen weekend het Belgisch record 'free diven'. Dat is zo diep mogelijk duiken zonder perslucht, dus met één teug adem. Ze dook 57 meter diep in Egypte. Goed voor een Belgisch record binnen de Aida free dive-federatie.

Vrijduiken is niet alleen een fysieke sport. 'Je moet wel een basisconditie hebben maar het is vooral een mentale sport',  zegt Inge in Start Je Dag. 'Je moet kalm blijven bij het idee dat je 57m diep onder water zit, en dat je niet zomaar snel naar boven kan.' 

4 minuten zonder ademen

Ademhalingstechnieken, relaxatie en focus zijn enorm belangrijk bij free diven. Hoe lager je hartslag, hoe minder zuurstof je lichaam verbruikt en hoe langer je je adem kan inhouden.
Inge Verbruggen kan gemakkelijk vier minuten zonder ademen. 'Vier minuten is eigenlijk het minimum om instructeur te kunnen worden', zegt Inge, 'maar er zijn mensen die 7, 8 of 9 minuten hun adem inhouden.'

Inge duikt aan aan touw naar beneden

Als een zeemeermin

De focus van Inge Verbruggen lag op de discipline met monovin. Inge haar beide voeten zitten in één vin, dan zwemt ze dus als een zeemeermin. Op de eerste dag zette Inge het record op 55m. Op de laatste dag maakte ze daar 57m van. Verder brak Inge ook een record in 'free immersion'. In deze discipline trekt de duiker zich naar beneden en weer naar boven aan een touw. Inge dook zo 57m diep.

Haar vriendin Linde Muyshond uit Antwerpen haalde nationale records duiken zonder vinnen en in de categorie met twee vinnen. 
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!