Is het einde van de Waterbus nabij?

maandag 16 september 2019 - 15:51
Katrien Peirsman
Waterbus vaart voor het Havenhuis
De Waterbus op de Schelde en het Albertkanaal is een groot succes. Maar de toekomst is onzeker nu de Antwerpse Haven de financiering wil stopzetten.

Vorige maand, in volle zomervakantie, hebben de Waterbussen nog meer dan 100.000 passagiers vervoerd. Alles samen staat de teller voor dit jaar al op 800.000 passagiers. Het succes is zo groot, dat de Waterbussen soms zelfs passagiers moeten weigeren. Toch is het geen garantie dat de Waterbus blijft uitvaren, de Antwerpse Haven, die de bussen nu financiert, wil daarmee stoppen.

Het is niet aan ons

De Antwerpse Haven financiert de Waterbussen nu, maar die wil daarmee stoppen. Antwerps havenschepen Annick De Ridder (N-VA): "We kunnen dat als Haven niet langer blijven aanbieden, maar we gaan er wel alles aan doen dat een andere overheid, Vlaanderen dus, de Waterbus hopelijk kan overnemen. Het is een succesverhaal, niet in het minst voor het woon-werkverkeer, en dan moeten we kijken op welk niveau dat verder gefinancierd kan worden."

Geen openbaar vervoer

Ook de bedrijven van de Antwerpse Haven zien het als een taak voor de Vlaamse overheid of voor De Lijn. Stephan Vanfraechem van Alfaport, de koepelvereniging van de industrie in de Antwerpse haven: "De Haven van Antwerpen is het grootste industriegebied van Vlaanderen, dan is het toch wel vreeemd dat het amper of niet bediend wordt door De Lijn. Het zijn de bedrijven zelf die het via een collectief busvervoer organiseren. Het zijn bedrijven zelf die zoeken naar fietssystemen, de waterbus is daar ook een element van." Stephan vindt het dan ook noodzakelijk dat het openbaar vervoer dit soort projecten gaat omarmen en er zijn volle gewicht achter zet.

Tevreden passagiers

Ook de passagiers willen dat de Waterbus blijft, vele werknemers van het havengebied rekenen erop. "Het bedrijf waar ik werk heeft zelfs de pendelbus afgeschaft, net omdat de Waterbus er is", klinkt het bij een van de passagiers. Met de Waterbus vermijden velen ook de ellenlange file's en raken ze er toch zonder auto: "Er is al genoeg verkeer zo, en er is geen openbaar vervoer naar de haven." Iemand anders maakt gebruik van de Waterbus om naar Antwerpen te gaan: "Ik woon in Temse maar mijn auto mag niet meer binnen in Antwerpen, heel mijn gezin neemt de Waterbus. Meer nog hij zou mogen rijden tot in Temse in plaats van naar Kruibeke."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!