Jan Palfijn maakt aangepast brood voor kankerpatiënten

donderdag 15 juni 2017 - 08:05
Jan Palfijn
Kankerpatiënten die chemotherapie krijgen, hebben daardoor soms een heel slechte of helemaal geen smaak. Door brood te bakken met een heel uitgesproken smaak, zullen patiënten weer meer eten, wat goed is voor de behandeling.

Diëtisten in het Gentse AZ Jan Palfijn, doen bij kankerpatiënten die chemotherapie krijgen een smaaktest. Bij sommigen smaakt het brood naar karton, metaal of zand. Anderen hebben helemaal geen smaak. Op maat van de patiënt wordt dan brood gebakken dat bijvoorbeeld extra zuur of zout smaakt. Zo kunnen patiënten weer wat meer smaken en krijgen ze weer meer goesting om te eten. En dat is belangrijk om op gewicht te blijven. Iemand die teveel vermagert heeft het moeilijker om de therapieën te verdragen en om te herstellen. Daarom heeft AZ Jan Palfijn de Oncologie-box voorgesteld. In die doos zitten ook de broodrecepten, zodat patiënten er ook thuis mee aan de slag kunnen. Na zo'n smaaktest, kunnen de diëtisten ook andere producten extra smaak geven, zoals soep of groenten. 


 

Voedingsexpert Bart Geurden 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!