Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 middag in oost-vlaanderen

radio2 middag in oost-vlaanderen

Jeugdpsychiatrie: "Expertise van Fioretti zou moeten uitvliegen”

di 22 mei - 2:20

In Fioretti verblijven 15 kinderen en jongeren die tegelijk een mentale beperking hebben en een psychisch probleem. Het is de enige voorziening in haar soort in Vlaanderen. De aanpak vergt expertise. Volgens kinderpsychiater Eric Schoentjes is net dát het probleem: die expertise concentreren heeft als gevolg dat niemand anders nog dergelijke zorgvragen aanpakt dan Fioretti zelf. Gevolg: langere wachtlijst, en minder kinderen en jongeren die worden geholpen.
leefruimte Fioretti
© Els Van Heuverzwyn

Dunne lijn

Fioretti is het Italiaanse woord voor ‘bloemetjes’. Zo wil de voorziening van de Broeders van Liefde in Zwijnaarde "de eigenheid, verscheidenheid en schoonheid van elk individu benadrukken", zo luidt het. Maar werken met kinderen en jongeren met een mentale beperking en een psychisch probleem is niet altijd even vanzelfsprekend. Hun frustratie leidt soms tot agressie, en afzondering is dan soms de enige mogelijkheid om hun omgeving en henzelf te beschermen. Uit een rapport van de zorginspectie drie jaar geleden bleek dat die afzondering te vaak gebruikt werd. Sindsdien heeft Fioretti inspanningen geleverd en verbeteringen doorgevoerd, zo zegt het Agentschap Zorg & Gezondheid. Zo kreeg het personeel meer uitleg en vorming over hoe ze kunnen omgaan met agressie en hoe en wanneer ze de maatregel van de afzondering moeten gebruiken. Vorig jaar kwam er nog een grote inspectieronde van de zorginspectie over “vrijheidsberovende maatregelen” bij minderjarigen in een aantal instellingen. Op basis daarvan en door de ervaringen met Fioretti, werkt de Vlaamse overheid momenteel samen met de sector aan een duidelijker kader met richtlijnen en adviezen over vrijheidsbeperkende maatregelen, want daar is blijkbaar nood aan in de hele sector.

Complex probleem

Vaststellen met welk psychisch probleem een kind of jongere kampt ligt niet voor de hand als er ook een mentale beperking  is.

Maar, zegt therapeut Dieter, de kinderen en jongeren komen vooral binnen omdat hun omgeving het moeilijk heeft met een bepaald gedrag of symptoom. “Wat wij vooral  beogen is dat omgeving en jongere elkaar beter begrijpen. Als dat begrip beter is, zal ook de omgang met elkaar makkelijker verlopen. De problemen echt oplossen is niet altijd een vereiste, als het al mogelijk zou zijn.”

Fioretti ontbijttafel

Fioretti ontbijttafel

Voor de reportage in Fioretti mochten we mee aan de ontbijttafel in een leefgroep van de pubers. Daarna konden we wat blijven rondhangen en mee volgen. Bij de gesprekken met de jongeren mochten we niet aanwezig zijn. De reportage over de paar uren in Fioretti kan je hier beluisteren:

Kritische noot

“Fioretti doet mooi werk”, zegt kinderpsychiater Eric Schoentjes, “maar het probleem van Fioretti is dat het bestaat. Een centrum met zo’n expertise heeft een aanzuigeffect, waardoor meer mensen er binnen willen en de wachtlijst nog langer wordt. En zo’n heel gespecialiseerd centrum heeft nog een ander neveneffect”, zegt Schoentjes, “bij de mensen van andere centra”

 

Eric Schoentjes is Kinderpsychiater in het UZ Gent, en is ook netwerkpsychiater bij Radar (Netwerk Geestelijke Gezondheid Kinderen en Jongeren Oost-Vlaanderen). Daar ondersteunt hij mee het programma Crosslink. Dat is erop gericht zoveel mogelijk ervaring en expertise te delen door het bouwen van bruggen, het verbinden van partners en het ontwikkelen van nieuwe tools en methodieken die dit mogelijk maken.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet