KIES19: Partij krijgt geen plaats op aanplakborden en dreigt met klacht

woensdag 15 mei 2019 - 11:04
Ward Schouppe
Gemeentelijke aanplakborden
Foto: Radio 2
De Referendumpartij, een kleine partij die deelneemt aan de Vlaamse verkiezingen, wil een klacht indienen bij gelijkekansencentrum Unia voor discriminatie. Ze vindt het niet kunnen dat er in sommige gemeenten, zoals Aalst, Ninove en Zottegem, geen plaats voorzien is voor de partij op de gemeentelijke aanplakborden.

In sommige gemeenten voorziet het bestuur grote gemeenschappelijke aanplakborden waar partijen hun affiches kunnen ophangen. Er zijn vaak brede kolommen voorzien op de borden, per lijstnummer, om te voorkomen dat partijen elkaars affiches gaan overplakken. Er zijn in totaal 10 Vlaamse partijen die opkomen waaronder de gevestigde waarden Open VLD (lijstnummer 3), N-VA (lijstnummer 8), Vlaams Belang (lijstnummer 9), CD&V (lijstnummer 10), PVDA (lijstnummer 12), Groen (lijstnummer 15) en SP.A (lijstnummer 16). Voor hen is er plaats op de gemeentelijke aanplakborden, maar voor partijen met hogere lijstnummers -  zoals de Referendumpartij (24) - in sommige gevallen niet. 

Klacht? 

De partij vindt dat niet kunnen en wil daarom naar gelijkekansencentrum Unia stappen. Ze vindt dat zeker ook kleine partijen de kans moeten krijgen om zich op die manier bekend te maken. De Referendumpartij is niet alleen, ook voor dierenrechtenpartij DierAnimal (21), de moslimpartij Be.One (25) en de links-liberale partij De Coöperatie (22) zijn er her en der op de gemeentelijke aanplakborden niet altijd plaatsen voorzien. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!