Konijnenslachterij in Temse: "Konijnenvlees is nochtans gezond, maar mensen eten het niet omdat het zo'n schattig dier is"

woensdag 29 januari 2020 - 18:19
Amelie Outters
beeld van konijnenvlees op een loopband in vleesverwerkingsbedrijf Lonki
Foto: Radio 2
Vleesverwerkingsbedrijf Lonki in Temse is één van de twee enige konijnenslachterijen in de Benelux en blijft voorlopig nog in omzet stijgen, maar vreest voor haar toekomst. "We vragen ons telkens af of de volgende generatie nog wel konijnenvlees zal eten. Het is nochtans heel gezond, maar mensen eten het niet altijd graag omdat het zo'n schattig diertje is", zegt directeur Marjan De Boeck.

Het is "Week van het konijn". Dat is een campagne van het Vlaams Centrum voor Agro-en Visserijmarketing, kortweg het VLAM. Ze roepen op om meer konijnenvlees te eten. Want de Belg eet gemiddeld maar 220 gram konijnenvlees per jaar, tegenover 5.500 gram varkenvlees. 

Lonki stijgt in omzet

In de hele Benelux zijn maar twee konijnenslachterijen, een in Deinze en een in Temse. Voor hen is de VLAM-campagne heel dankbaar. "Er wordt altijd al weinig konijnenvlees gegeten", zegt Marjan De Boeck, directeur van vleesverwerkingsbedrijf Lonki in Temse. "Toch slagen wij erin om in omzet te stijgen. In een markt waar alle vleesverkoop achteruit gaat, kunnen wij fier zeggen dat we een groei kennen."

De Boeck vermoedt dat die groei er is doordat ze niet enkel meer hele konijnen verkopen. "Meer mensen gaan overstag voor ons product, omdat het "ready to eat" is. Vroeger was dat nog niet zo." Bovendien zet Lonki ook in op andere vleessoorten, waaronder eend en parelhoen.

"Konijnenvlees bevat het minst vet van alle vleessoorten"

"Wij vrezen telkens voor de volgende generatie... Zullen zij nog vlees eten?" vraagt directeur De Boeck zich luidop af.  "En konijnenvlees is al maar zo'n klein onderdeel van de vleesindustrie. Daarom willen wij de jongere generatie bewust maken: onze konijnen worden heel duurzaam gekweekt. En konijnenvlees is héél gezond. Het bevat veel eiwitten en bevat het minste vet van alle vleessoorten."

Ethisch verantwoord?

Directeur Marjan De Boeck spreekt zich niet uit over vegetariërs. "Je eet vlees of je eet geen vlees, dat bepaal je zelf. Vegetariërs zal ik niet proberen duidelijk maken hoe gezond konijnenvlees wel of niet is. Maar vleeseters zouden het echt meer moeten overwegen. Voedingsdeskundigen raden bijvoorbeeld kip en zalm aan, maar konijnenvlees past perfect in dat rijtje. Maar ja, ik weet het, het is een schattig diertje."

"Dierenrechtenorganisaties... Ik snap de belangen waar zij voor strijden. Dierenwelzijn is voor ons ook heel belangrijk, wij controleren onze kwekers heel grondig. In het verleden hebben we ook samen met Gaia een plan opgesteld", aldus De Boeck.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!