Kruibeke huldigt gesneuvelde hulpverleners

woensdag 11 september 2019 - 12:52
Thomas Van den Hoof
herdenking 9/11 Kruibeke
foto: radio 2
In Kruibeke is vanmorgen hulde gebracht aan de gesneuvelde leden van de hulp- en ordediensten. Dat gebeurt jaarlijks, sinds de aanslagen van 11 september op het WTC in New York. Dit jaar was er ook een delegatie van de Limburgse brandweer aanwezig.

De veiligheidsdiensten verzamelden woensdagmorgen aan het kruispunt van de N419 met de Holsthumstraat in Kruibeke. Om 11 u begon een serene hulde, met het aansteken van de vlam en het neerleggen van een bloemenkrans aan het gedenkteken. Dat gebeurde in aanwezigheid van een afvaardiging van de Amerikaanse Ambassade.

Nooit vergeten

Kruibeke is één van de weinige plaatsen waar zo een herdenking plaatsvindt. Oorspronkelijk was dit bedoeld om de 343 New Yorkse brandweermannen te herdenken, die om het leven kwamen bij de aanslagen op de Twin Towers. Maar tegenwoordig worden alle gesneuvelde leden van de hulp- en ordediensten herdacht. Burgemeester Dimitri van Laere gaf alle aanwezige hulpverleners een hand. Hij betreurt dat dit soort herdenkingen stilletjes verdwijnt. "Dit is eigenlijk een even belangrijke herdenking als 11 november. We mogen dit nooit vergeten. Als het van mij afhangt blijft deze herdenking in Kruibeke voor altijd bestaan."

Zuid-West Limburg

Onder de aanwezigen in Kruibeke was er ook een delegatie van de brandweerzone Zuid-West Limburg. De zone verloor onlangs twee brandweermannen bij een brand in Beringen. Ze werden verrast door een flash-over. Een derde brandweerman raakte zwaar gewond. Kapitein Marc Ceyssens is blij met de herdenking. "Ik vind dat een heel mooi moment. Niet alleen voor onze eigen mensen, maar voor alle brandweermannen en hulpverleners in de wereld." De Limburgse brandweer is nog volop bezig met de ramp te verwerken. "Maar zulke gebeurtenissen, hoe dramatisch ook, maken ons korps alleen maar hechter", verzekert de kapitein. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!