Laarne geeft meeste bloed in Oost-Vlaanderen, maar Rode Kruis zoekt nóg 40.000 bloedgevers

maandag 20 januari 2020 - 06:38
Amelie Outters
vrouw geeft bloed
Foto: Rode Kruis-Vlaanderen
Vijf procent van de inwoners van Laarne gaf vorig jaar bloed, plasma of bloedplaatjes. Dat is het hoogste cijfer in Oost-Vlaanderen. In totaal waren 171.429 Vlamingen bloeddonor. Dit jaar moeten dat er een kwart meer zijn, aldus Rode Kruis-Vlaanderen. Om dat doel te bereiken, wordt vandaag de campagne "Ons dorp geeft" gelanceerd.

Zeven op de tien Vlamingen heeft ooit bloed, plasma of bloedplaatjes nodig, maar slechts 3 op de 100 is donor. Daarom is Rode Kruis-Vlaanderen op zoek naar extra mensen die bloed willen geven. 42.857 om precies te zijn. Want het aantal donoren moet met een kwart omhoog. 

Die extra donoren zijn nodig om de bloedvoorraad in ons land op peil te houden. Elk jaar vallen er immers donoren weg wegens ouderdom, ziekte of een verhuis naar het buitenland. Nieuwe donoren moeten hun plaatsen innemen. 

Nabijheid en verbondenheid

Om nieuwe kandidaat-donoren te werven, of om mensen die in het verleden bloed hebben gegeven aan te sporen dat opnieuw te doen, lanceert Rode Kruis-Vlaanderen vandaag de campagne "Ons dorp geeft".

De campagne bestaat onder meer uit een digitale, interactieve kaart van Vlaanderen, waarop mensen kunnen zien hoeveel donoren er in hun dorp (stad, gemeente) zijn.

De cijfers moeten mensen overtuigen om zelf ook bloed te geven. Want dat bloed kan ooit misschien het leven van een buurman of buurvrouw redden, zo is de onderliggende boodschap van de campagne. Met die boodschap wil Rode Kruis-Vlaanderen inspelen op het gevoel van nabijheid en verbondenheid. 

Burgemeester Laarne doet oproep

De campagne bestaat ook uit 5 filmpjes, waarin de burgemeesters van Arendonk, Bever, Langemark, Voeren en Laarne hun inwoners en die van de buurgemeenten oproepen om ook donor te worden

De gemeenten zijn niet toevallig gekozen, want ze hebben elk in hun provincie het hoogste aantal inwoners dat bloed geeft. Op Voeren na, dat in Limburg het piepkleine dorp Herstappe moet laten voorgaan.  

In Oost-Vlaanderen staat Laarne momenteel op kop. Van de 10.214 inwoners geven er 513 bloed, wat neerkomt op 5%. Daarna staan Moerbeke, Kaprijke en Aalter op het lijstje.

Wie geeft er bloed?

In Vlaanderen zijn er evenveel vrouwen als mannen die bloed geven. Bij de donoren van plasma zijn de vrouwen met 60 procent in de meerderheid. De meeste bloeddonoren (49 procent) zijn tussen de 24 en 49 jaar oud. Gemiddeld geeft een donor 1,85 keer per jaar bloed. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!