Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Landschapspark Drongengoed is een paradijs voor vleermuizen

ma 15 jul. - 10:30

In het landschapspark Drongengoed in de omgeving van Aalter en Maldegem zijn sinds enkele jaren een aantal initiatieven ondernomen om de leefgebieden van vleermuizen uit te breiden en te onderhouden. Die initiatieven blijken ook te werken, want er zijn maar liefst negen soorten vleermuizen geteld.
Vleermuis
© Foto: Agentschap voor Natuur en Bos

In het Drongengoed in het Meetjesland hebben onderzoekers van Natuurpunt, Vleermuizenwerkgroep en Greenspot onderzoek uitgevoerd naar de verschillende vleermuizensoorten die er leven. Het gebied is heel aantrekkelijk voor vleermuizen omdat ze er goed op prooien kunnen jagen. Door de leefgebieden in kaart te brengen kunnen de natuurorganisaties het gebied nog aantrekkelijker maken voor vleermuizen. Uit de onderzoeken van de voorbije jaren is gebleken dat er maar liefst negen soorten vleermuizen leven in het gebied: watervleermuis, franjestaart, grootoorvleermuis, bosvleermuis, Brandts vleermuis, baardvleermuis, ruige dwergvleermuis, gewone dwergvleermuis, rosse vleermuis en laatvlieger.

Nieuwe (t)huis voor de vleermuizen

Er zijn ook enkele oude gebouwen die nu dienst doen als verblijfplaats voor de vleermuizen. De oude elektriciteitsgebouwen van het militair domein van Ursel zijn zo aangepast dat ze de perfecte overwinteringsplaats worden voor vleermuizen. Zo hebben ze de muren bedekt met aarde waardoor de temperatuur constanter geworden is en ook de vochtigheidsgraad ideaal werd voor vleermuizen. De deur werd voorzien van een invlieggat en binnenin zijn extra balken en snelbouwstenen aangebracht zodat de vleermuizen er makkelijker kunnen verblijven.

De eerste vleermuistellingen waren positief: in de gebouwen zijn al verschillende soorten geteld in de eerste winter na de inrichting. Omdat vleermuizen vaak holtes in oude beuken als nestplaats uitkiezen, werd een oude beukendreef niet gerooid. De vaak dode bomen leveren wel een veiligheidsprobleem op voor de wandelaars. Die worden dan ook omgeleid via een nieuw avontuurlijk slingerend pad door het bos.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet