Lieven heeft een vorm van stotteren, hij broddelt: “Er waren momenten in mijn leven dat ik liever zweeg”

dinsdag 22 oktober 2019 - 15:42
Anke Van Meer
broddelen
Foto: Getty
Lieven Van Beversluys uit De Pinte is IT-manager en broddelt. Broddelen is een vorm van stotteren waarbij de persoon in kwestie heel snel en gejaagd spreekt. Daardoor is hij vaak niet verstaanbaar. Twee jaar geleden stapte Lieven naar een logopedist en dat hielp hem om beter om te gaan met zijn spraakstoornis.

“Ik herhaal vaak bepaalde woorden waardoor mijn uitleg soms onduidelijk overkomt”, vertelt Lieven Van Beversluys op Wereldstotterdag in het middagprogramma bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. Hij broddelt al heel zijn leven. Broddelen is een spraakstoornis die familie is van het stotteren. “Vaak vragen mensen me om trager te spreken of om beter te articuleren, maar ik kan er niets aan doen. Het zorgt vaak voor frustraties, zowel bij mij als bij de luisteraar.”

Weinig zelfvertrouwen

“Twee jaar geleden heb ik contact opgenomen met een logopediste omdat ik merkte dat mijn spraak achteruit ging”, gaat Lieven verder. “Ik wist toen nog niet dat dat broddelen heette. Er waren momenten in mijn leven dat ik liever zweeg omdat ik bang was dat mensen me niet zouden begrijpen. Dat tast dan ook je zelfvertrouwen aan.” Via logopedie leerde hij vervolgens heel wat technieken om het broddelen tegen te gaan.

Focussen

“Als ik me heel hard focus op de inhoud van een gesprek, is het broddelen minder erg”, legt Lieven uit. “Daarom lukt het me ook beter om te spreken voor een grote groep, dan in vluchtige gesprekken.”

De spraakstoornis vraagt wel om bepaalde aanpassingen in de communicatie met mensen. “Ik moet de mensen met wie ik spreek heel goed in de gaten houden. Aan hun gezichten kan ik zien of ze me al dan niet begrepen hebben. Ik ben daar heel actief mee bezig.”

Meer informatie over broddelen vind je op deze site

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!