Lode Van Hecke, abt van de abdij van Orval, is de nieuwe bisschop van Gent

woensdag 27 november 2019 - 12:37
Sarie Rooms
Foto: Belga
Het bisdom Gent heeft een nieuwe bisschop: Lode Van Hecke, tot nu abt van de abdij van Orval. Een unicum is het, want nooit eerder in de geschiedenis van de Kerk in België werd een monnik bisschop. Van Hecke volgt bisschop Luc Van Looy op, die op 78-jarige leeftijd met pensioen gaat.

Lode Van Hecke (69) leidt vanaf nu het bisdom Gent. Ongezien. "Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Kerk in België dat een monnik de titel van bisschop krijgt. Op wereldvlak zijn er zelfs maar twee geestelijken in dat geval", zegt Geert De Kerpel van de Belgische bisschoppenconferentie. Het was Kardinaal Jozef De Kesel, aartsbisschop van Mechelen-Brussel, die de naam van de nieuwe bisschop bekendmaakte.

Orval

Van Hecke, afkomstig van Roeselare in West-Vlaanderen, verbleef meer dan 40 jaar lang in Orval, de abdij in de provincie Luxemburg, vlak tegen de Franse grens. Vermaard omdat de cisterciënzerabdij uit de 11e eeuw architecturaal een pareltje is, wellicht nog meer bekend door de kaas die er wordt gemaakt én het trappistenbier dat er wordt gebrouwen. Van Hecke fungeerde als abt -ruim 10 jaar lang- als zakelijk leider van de abdij en was natuurlijk ook de religieuze leider in Orval.

Geleerd om te geloven

Van Hecke, theoloog en filosoof van opleiding én een enorme muziekliefhebber, worstelde lang met zijn geloof, zei hij ooit in het Canvas-programma "Wanderlust". Tot plots de ommekeer volgde: "Ik heb gezegd: ik ga de Bijbel lezen. Als jij God bent en de Bijbel is het woord van God, dan moet je maar over de brug komen. Door van dag op dag de Bijbel te lezen, ben ik in het geloof gegleden."

Het kwaad ín de Kerk is het kwaad dat overal bestaat omdat het over mensen gaat

Lode Van Hecke, de nieuwe bisschop van Gent

Van Hecke staat bekend als iemand met een moderne kijk op de plaats van het geloof in de geseculariseerde samenleving. Iemand die van de wereld is. Hij gaat goed om met de media en schuwt de open dialoog niet. 

Crisis van de kerk

Hij ziet ook de knelpunten en de crisissen van zijn Kerk: "Er is veel bloed gevloeid in naam van God, maar dat ligt natuurlijk niet aan God zelf. Hoeveel mensen heeft men niet omgebracht in naam van God, zelfs bij de christenen onder elkaar? Het gaat om het kwaad ín de Kerk en dat is het kwaad dat overal bestaat omdat het over mensen gaat." 

Overloper

Van Hecke werd drie jaar geleden al eens genoemd als mogelijke nieuwe bisschop van Brugge. Toen werd het Lode Aerts, die nota bene Gent toen verruilde voor West-Vlaanderen. Van Hecke volgt monseigneur Luc Van Looy op, die 15 jaar lang bisschop was in Gent. Van Looy gaf drie jaar geleden al zijn ontslag als bisschop, toen hij 75 was, wat de gewoonte is in de Kerk. Maar hij bleef uiteindelijk nog drie jaar aan, op vraag van het Vaticaan.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!