Lugubere galg in Gijzenzele

dinsdag 8 januari 2019 - 08:54
Anke Van Meer
galg met eronder 6 duistere figuren in historische kledij
Jean Pierre Fack
In de kerk van Gijzenzele bij Oosterzele wordt er druk gerepeteerd voor de theatervoorstelling ‘Wintersprookje’. Dat is een voorstelling van theatergroepen Het Scheldeoffensief, die werkt met acteurs met en zonder een beperking, en theatergroep De Platte Beurzen uit Moortsele. ‘Wintersprookje’ is een locatievoorstelling en speelt zich zowel binnen als buiten af. Regisseur Frank Dierens herwerkte ‘Winter’s Tale’ van William Shakespeare.

Er staat een galg in het centrum van Gijzenzele. Maar wees gerust, de doodstraf is daar niet opnieuw ingevoerd. Het is deel van het decor 'Wintersprookje' dat er zaterdag 12 en zondag 13 januari vier keer wordt gespeeld.

Het Scheldeoffensief op verplaatsing

De voorstelling 'Wintersprookje' was eerder al te zien in Merelbeke. Maar daar blijft het niet bij. Het is namelijk een wintersprookjeskwartet. De voorstelling trekt in éénzelfde winter langs verschillende locaties langs de Schelde. Nu spelen ze in Gijzenzele, en later ook nog in Wetteren en Oudenaarde.

Alles begon bij een kapel in Merelbeke. “Ik wilde graag iets maken in die kapel. Ik zag al helemaal voor mij hoe mensen daar dan zouden zitten onder dikke dekens en met een tas soep in hun handen”, zegt Frank Dierens van Het Scheldeoffensief. “Dan bedacht ik dat het extra leuk zou zijn om 4 locaties te bezoeken. En gelukkig was iedereen enthousiast.”

Locatievoorstelling

Het stuk is bijzonder, de acteurs zijn het, maar de locaties zijn dat ook. Het is een voorstelling die zich niet alleen binnen afspeelt, maar ook buiten. “Mensen komen samen in de parochiezaal”, legt Frank Dierens uit. “Daar verzamelen ze en krijgen ze te maken met een bende acteurs die vertelt dat ze een toneelstuk aan het voorbereiden zijn voor een koning.” Daarna begint het stuk pas écht. Het publiek staat op en begint aan een wandeling naar de koning. “Onderweg komen ze verschillende beelden tegen. Bijvoorbeeld van een galg en van priesteressen die de was aan het ophangen zijn. Uiteindelijk komen ze dan bij de koning terecht.”

Enge koning

‘Wintersprookje’ is allesbehalve een liefdevol sprookje. Zo speelt er bijvoorbeeld een enge koning in mee die al vele koninginnen heeft versleten. “Ik ben koningin nummer 10”, klinkt het, “er komt geen nummer 11 maar ik word wel opgesloten.” Maar het is niet alleen maar kommer en kwel. Een jonge actrice verklapt dat het mooi eindigt: “Het gaat over vergiffenis en liefde.”

 

Meer info: https://www.hetscheldeoffensief.be/ 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!