Mag je auto Gent nog binnen in 2020? Check het hier

vrijdag 20 september 2019 - 15:46
Geert Houck
Verkeersbord dat de lage emissiezone aangeeft
Foto: Belga
Op 1 januari 2020 voert Gent een lage-emissiezone in. Mensen die met een vervuilende auto rijden, zullen de binnenstad niet meer in mogen. Op een website kan je nagaan of je voertuig toegelaten is of niet. Buitenlanders moeten er zich ook registreren, wanneer ze Gent met de auto willen bezoeken.

Ruim drie maanden voor de invoering van de lage-emissiezone (LEZ) zet Gent volop in op communicatie. Op de website www.LEZ2020.gent kan je nagaan of je auto aan de norm voldoet. Het volstaat om je nummerplaat en de datum van eerste inschrijving in te geven. Mensen die geen computer hebben, kunnen een afspraak maken bij de stad. In december komen er zitdagen in de buurtcentra en lokale dienstencentra. 

Al 500 slooppremies aangevraagd

Gentenaars die nu nog rijden met een te vervuilende auto, krijgen eind oktober een waarschuwingsbrief in de bus. Zo'n 500 inwoners lieten hun auto al slopen en strijken zo een slooppremie op, die kan oplopen tot 1.000 euro.

Ook voor toeristen

Buitenlanders die Gent willen binnenrijden, zullen zich ook moeten registreren. Anders krijgen ze een boete. "We hebben dat al laten weten aan de toeristische sector in Gent.", zegt schepen van Milieu en Klimaat Tine Heyse (Groen)  "Het is de bedoeling dat de hotels dit duidelijk communiceren aan hun klanten." De website is beschikbaar in het Nederlands, Frans, Duits en Engels.

Geen sticker nodig

De Stad Gent waarschuwt voor sommige commerciële bedrijven die zogenaamde milieustickers verkopen als toegangsbewijs voor de Gentse lage-emissiezone. In Gent gebeurt de controle automatisch op basis van de nummerplaat. Een sticker of ander fysiek document als bewijs is dus niet nodig en heeft geen enkele juridische waarde.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!