Marc van transportbedrijf Snel uit Deinze reed 20 jaar zonder ongevallen

vrijdag 11 oktober 2019 - 17:22
Els Van Heuverzwyn
Marc Van Belleghem in zijn vrachtwagencabine
Foto: Radio2
Hij is de allereerste Belgische Diamanten Ridder van de Weg, Marc Van Belleghem. Hij is al 28 jaar truckchauffeur bij transportbedrijf Snel uit Deinze. Marc krijgt de titel van verzekeringsmaatschappij TVM omdat hij de jongste 20 jaar geen enkel ongeval heeft gehad.

Nog nooit eerder was er een truckchauffeur die twintig jaar lang ongevallenvrij reed. Die chauffeur is Marc Van Bellegem, hij is 58 jaar, komt uit Oostkamp en werkt al 28 jaar voor Snel Logistic Solutions in Deinze. Hij rijdt dagelijks door Oost- en vooral door West-Vlaanderen.

Ridder van de Weg

Verzekeringsmaatschappij TVM reikt de titels van Ridder van de Weg uit aan truckchauffeurs die drie, vijf of tien jaar schadevrij hebben gereden. Dan gaat het elk jaar om enkele tientallen bronzen en zilveren titels, en een handvol gouden Ridders van de Weg. Maar dat iemand dat twintig jaar doet, dat is een primeur, zegt de maatschappij. "Het is de eerste keer dat we iemand kunnen uitroepen tot Diamanten Ridder van de Weg in ons land", zegt Frank Van Nueten van TVM Belgium. "We dragen verkeersveiligheid hoog in het vaandel. Met de titels willen we een positieve bijdrage leveren, en ook andere chauffeurs aanzetten tot veilig rijden."

Lees verder onder de foto

Truck van Marc bij Snel in Deinze

Wat met de andere c​​​hauffeurs?

Hoe veilig rijden de chauffeurs zonder zo'n titel dan wel? "Veilig genoeg", zegt Gert Snel van het transportbedrijf: "Marc is echt wel een uitzondering. Maar de statistieken tonen dat er relatief gezien weinig ongevallen zijn met trucks. Vrachtwagenchauffeurs zijn alle dagen op de weg, ze rijden veel kilometers en hebben veel  contacten met andere weggebruikers. Er is met de vrachtwagens maar één ongeval gemiddeld om de 165.000 kilometer, en dat is toch wel weinig. Het zijn allemaal professionelen, en er zitten er goede en minder goede tussen. Maar in het algemeen kunnen we zeggen dat de meesten goede beroepschauffeurs zijn. Zo'n titel heeft een dubbel effect. We eren nu Marc als superchauffeur. Maar het is ook goed voor het imago van ons bedrijf, van onze chauffeurs en van de chauffeurs in het algemeen. De positieve kanten mogen zeker belicht worden, ook om nieuwe mensen aan te trekken, want die zijn nodig. Momenteel werken we met 250 chauffeurs."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!