Marktkramers met vervuilende wagen toch welkom in Gent

woensdag 11 september 2019 - 09:29
Anke Van Meer
vrijdagmarkt
Foto: Google Maps
Ondanks de lage emissiezone mogen marktkramers die met een vervuilende vrachtwagen rijden toch binnen in het centrum van Gent. Eerder mocht dat niet, maar die beslissing zorgde voor veel ontevredenheid bij marktkramers. Nu heeft de stad enkele maatregelen genomen en zijn ze toch welkom tegen betaling.

Volgend jaar komt er in Gent een lage emissiezone. Dat wil zeggen dat vervuilende wagens niet meer welkom zijn. De regel zou ook gelden voor de vrachtwagens van marktkramers, maar dat stuitte op bijzonder veel ontevredenheid. Nu heeft de stad besloten om toch een uitzondering te maken en de marktvoertuigen binnen te laten tegen betaling.

Betaling

“De stad mag de marktkramers niet zomaar vrijstellen voor de lage emissiezone”, vertelt schepen Sofie Bracke. “We moeten ons houden aan een Vlaams kader. Maar we willen de marktkramers nu wel tegemoet komen en ervoor zorgen dat de voertuigen altijd binnen kunnen in de lage emissiezone tegen betaling.”

Daarnaast krijgen de marktkramers in 2020 en 2021 een korting op hun standgeld van 25%. Het jaar nadien zal dat 15% zijn. Gent zal de markten ook extra promoten bij de inwoners.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!