Meer diversiteit bij Gentse politie door campagne en begeleidingstraject

donderdag 12 december 2019 - 18:17
Manon Dupont
Politie voor wagenpark
Foto: honderd procent flik
Tien Gentenaars werken nu bij de politie na de campagne "100% (fl)ik". In die campagne toont de politie dat iedereen volledig zichzelf én volledig flik (of dus politieagent) kan zijn. Zo willen ze meer mensen aantrekken met een migratieachtergrond. En dat lukt, 10 mensen werken hierdoor bij de politie, 11 anderen zijn met hun opleiding bezig. De helft van hen heeft een migratieachtergrond. De Gentse politie zegt dan ook te slagen in haar opzet om meer diversiteit in het politiekorps te brengen.

30 procent van de inwoners van Gent heeft een migratieachtergrond, maar amper drie procent van het Gentse politiekorps bestaat uit mensen met een migratieverleden. De politie van Gent verandert dat met de 100% (fl)ik -campagne.

Voorbereiding op ingangsexamen

De politie tekende een diversiteitsplan uit dat zowel Gentenaars met en zonder migratieachtergrond warm moet maken voor een job bij de Gentse politie. Via een begeleidingstraject worden die dan voorbereid op de ingangsexamens van de politie. "Die examens zijn niet van de poes. We helpen hen met de taal, hoe voer je een commissiegesprek, maar zelfs de fysieke proeven bereiden we voor", zegt Matto Langeraert van de Gentse politie.

Tien geslaagden

Ondertussen heeft de campagne al een aantal mensen aan een job bij de politie geholpen. "In totaal zijn er al tien mensen volledig geslaagd op de politieschool", zegt Langeraert. "Negen van hen zijn al aan de slag. Een collega is bij ons begonnen en zit in het wijkteam van Nieuw Gent. De anderen zitten verdeeld over Vlaanderen." Niet alle kandidaten beginnen in Gent. Na een paar jaar krijgen ze de kans om te veranderen van politiezone.

Volgende lichting op komst

En er stromen nog meer kandidaten door naar de politieschool via het begeleidingstraject. "Elf mensen volgen nu nog de opleiding. Drie van hen weten al dat ze naar Gent mogen komen." De politie van Gent is tevreden met de uitkomst van de campagne. "We zijn daar zeer trots op, de helft van de geslaagden heeft nu een migratieachtergrond. Zo is er een betere afspiegeling van de maatschappij in ons politiekorps", besluit Langeraert.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!