Na maanden vertraging kan nieuwe uitkijktoren Eeklo binnenkort open

dinsdag 14 januari 2020 - 07:54
Sandra Stacius
Foto van de nieuwe uitkijktoren in provinciaal domein Het Leen in Eeklo
Foto: Radio 2
Binnenkort kan de gloednieuwe uitkijktoren van 21 meter hoog in het provinciaal Domein Het Leen in Eeklo dan toch open. De toren werd in oktober al voorgesteld maar moest dicht omdat er stabiliteitsproblemen waren. Deze week starten de werken om die problemen op te lossen. Ten laatste in februari kunnen bezoekers de indrukwekkende uitkijktoren veilig op.

De nieuwe uitkijktoren moest één van de trekpleisters worden van het vernieuwde provinciaal domein Het Leen in Eeklo. Het draaide, kort na de officiële voorstelling, helemaal anders uit. Het studiebureau dat de toren mee ontworp, liet weten dat de stabiliteit van de toren bij hevige wind niet gegarandeerd kon worden. "Het is een metalen constructie en die moet sowieso wat kunnen meegeven in de wind. Ander zou ze kunnen breken en dat willen we uiteraard niet. Maar het studiebureau liet weten dat de toren te veel kan bewegen bij hevige wind of bij stormweer. We besloten uit veiligheidsoverwegingen om de toren te sluiten tot er aanpassingen konden worden doorgevoerd", vertelt Frank Schautteet van het provinciaal domein. 

Toegang van de toren

"Soms zijn er snoodaards die erop proberen klimmen"

De ingang van de indrukwekkende uitkijktoren, maar liefst 21 meter hoog, is afgezet met een hek en er hangen ook waarschuwingsbordjes met boodschappen zoals "Excuses voor het ongemak". Mensen mogen er niet op tot er aanpassingen zijn gebeurd. Die werken starten deze week, drie maanden na de originele openingsdatum van de toren. "Ik heb al heel wat bezoekers, vooral kinderen, moeten ontgoochelen de voorbije dagen en weken", vertelt onthaalmedewerker Franky. Zijn onthaaldesk ligt op een steenworp van de uitkijktoren, Franky houdt mee in de gaten dat niemand de toren opklimt: "Soms zijn er wel snoodaards die er, ondanks de waarschuwingen, proberen op te klimmen. Ik roep ze dan tot de orde. Uiteindelijk hebben de meeste mensen wel begrip, veiligheid voor alles. Binnenkort is het voorbij, dat is goed nieuws."

Boswachter wordt torenwachter

Ook boswachter Filip krijgt regelmatig vragen van bezoekers. "Het is een enorm drukke periode voor het bosbeheer. We voeren overal onderhoudswerken uit in het Leen en moeten ervoor zorgen dat bezoekers sommige plaatsen mijden. Nu moet ik ook af en toe mensen aanspreken die de toren op willen. Ik ben niet alleen boswachter, ook een beetje torenwachter", lacht Filip. 

Fout van het studiebureau

De mogelijke stabiliteitsproblemen zijn een fout van het studiebureau, het draait dan ook op voor de kosten van de aanpassingswerken. "Het is niet de bedoeling dat de provincie voor de werken betaald. De kosten zullen dus niet doorgerekend worden aan de Oost-Vlaming", zegt Schautteet nog. De werken moeten ten laatste tegen 31 januari uitgevoerd zijn, de toren gaat dus zeker in februari open. "Maar het zou ook vroeger kunnen zijn!"

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!