Nieuw bos van 2.000 bomen op privéterrein in bosarm Zele

maandag 18 november 2019 - 09:36
An Van Bost
Foto: FB-pagina 'Foto's van Zeelse evenementen'
De gemeente Zele heeft een nieuw bos, en dat is er alleen gekomen door de koppigheid van een koppel uit Zele. Siegfried D'heer en zijn vrouw Heidi Scheers wilden al een jaar lang een nieuw bos aanplanten op hun eigen privégrond. De plannen stuitten op protest van een landbouwer en de gemeente zag het eerst ook niet zitten. Uiteindelijk gaf de provincie dan toch toestemming voor de aanplanting.

Afgelopen zaterdag zijn 80 vrijwilligers, waaronder ook kinderen, aan de slag gegaan om een bos van in totaal 2000 bomen aan te planten. Het nieuwe bos ligt op het privéterrein van Siegfried D'heer en zijn vrouw Heidi Scheers. Het heeft een jaar geduurd om het bos daar te krijgen: "De weg naar de uiteindelijke aanplanting was niet eenvoudig. Eén landbouwer zag het eerst niet zitten omdat er dan landbouwgrond verdwijnt, en de gemeente wilde het ook niet. Maar een goed gesprek met de landbouwer over de nood aan meer groen heeft hem overtuigd. En uiteindelijk heeft de provincie Oost-Vlaanderen dan toch ook de vergunning goedgekeurd." Een bos aanplanten is ook niet zo eenvoudig, maar het koppel heeft een goede samenwerking gehad met vzw Durm, Bosgroep vzw en een lokale bomenhandelaar.

Bosarme regio

Oost-Vlaanderen is bosarm, en Zele zelf is ook een van de bosarmste regio's van de provincie, vertelt Siegfried: "Er is nood aan meer bomen en meer groen. En een deftige subsidie krijgen is ook niet gemakkelijk dus dit bos heeft me vrij veel geld gekost, maar wij vinden het toch de moeite waard. Jammer wel dat er zo weinig ondersteuning is van de overheid om lokaal kleine en middelgrote bossen te laten groeien. Ten slotte is een bos goed en nuttig voor iedereen." Er zijn afgelopen weekend ongeveer 2000 bomen gepland en ook struiken en heesters.

Voor iedereen toegankelijk

Het bos is er nu en iedereen mag er in, zegt Siegfried D'heer: "We gaan er zeker geen bord opzetten van 'verboden toegang' en er zal ook geen hek met een hangslot staan. Er zijn al zoveel bossen en velden waar mensen niet in mogen, terwijl het groen zo veel kracht, energie en rust kan geven. We zien het ook een beetje als een manier om mensen samen te brengen, en iedereen een beetje verantwoordelijkheid te geven. Als we er samen voor zorgen, dan gaan we er ook samen zorg voor dragen." Een mooi bewijs daarvan is het grote aantal vrijwilligers dat afgelopen zaterdag kwam helpen om het bos te planten: "Een paar simpele oproepen en we hadden al direct 80 mensen bij elkaar. Veel mensen die ik nog nooit gezien had en die kwamen helpen. Een fantastisch gevoel!"

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!