Nieuw Psychiatrisch Forensisch Centrum in Erembodegem

vrijdag 12 april 2019 - 12:56
Ward Schouppe
Close-up van prikkeldraad
In Erembodegem, bij Aalst, komt een nieuw forensisch centrum. Het wordt de derde plaats in Vlaanderen waar mensen opgevangen zullen worden die psychiatrische problemen hebben én ook misdrijven hebben begaan. Aalst kiest voor een locatie op het industrieterrein, nadat een eerdere locatie in deelgemeente Hofstade, werd verworpen. De regering moet de plannen nog goedkeuren, maar dat lijkt een formaliteit.

Op het industrieterrein in Erembodegem, bij Aalst, verrijst - als alles goed gaat - eind 2020 een nieuw Psychiatrisch Forensisch Centrum. Het wordt het derde PFC in Vlaanderen. In Gent en Antwerpen zijn er al van die gespecialiseerde instellingen voor geïnterneerden. Het centrum in Aalst komt waar vroeger de Gates-fabriek stond. Eerder wilde de stad nog dat het PFC in deelgemeente Hofstade kwam. Maar dat zag de regering niet zitten, omdat er dan teveel open ruimte zou verdwijnen.

Zorg in de plaats van industrie 

Schepen Sarah Smeyers (N-VA): "We hebben nu gekozen voor een meer stedelijke omgeving, maar toch in de rand van de stad. Het PFC past ook in onze toekomstvisie voor Erembodegem. We vervangen industriële activiteit door zorgactiviteit, iets helemaal anders. De veiligheid voor de buurt blijft gegarandeerd en ook qua mobiliteit is dit de perfecte locatie. Buurtbewoners hoeven zich geen zorgen te maken." Binnenkort organiseert Aalst infomomenten voor de inwoners van Erembodegem.  

Extra jobs

In het PFC zullen 120 mensen opgevangen worden met een heel specifiek profiel: mensen die misdrijven hebben gepleegd én ook psychiatrische zorg nodig hebben. Dat vergt veel begeleiding en dus komt er ook werkgelegenheid bij, ruim 100 jobs. Het is de bedoeling dat er in Aalst ook een afdeling voor de zogenaamde 'long stay' komt. Die zal er zijn voor mensen met zware psychiatrische problemen die na een behandeling niet snel terug kunnen naar de gewone samenleving. 

Groen licht van regering? 

Enkel de regering kan de plannen voor de bouw in Erembodegem nog dwarsbomen, maar de goedkeuring lijkt een formaliteit. De vorige locatie werd afgewezen omdat die te landelijk was, de nieuwe site ligt in een meer stedelijk gebied. Stad Aalst is ervan overtuigd dat de locatie in Erembodegem het enige volwaardige alternatief is. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!