Nina Sterckx heft 176 kilogram en wordt Europees kampioen gewichtheffen: "Vermageren was het lastigste"

maandag 21 oktober 2019 - 09:30
Niki Vandriessche
Nina Sterckx heft
Nina Sterckx uit Laarne is Europees kampioen gewichtheffen bij de junioren (U20). Ze vestigde in de verschillende onderdelen een wereldrecord én Europees record. Al moest ze voor haar knappe prestatie eerst een aantal kilo's verliezen.

Op het EK gewichtheffen in Boekarest (Roe) trad Nina Sterckx aan in de juniorencompetitie (U20) tot 49 kilogram (lichaamsgewicht). Ze is zelf 17 jaar en wordt gecoacht door ex-olympiër Tom Goegebuer. "Hij zorgt ervoor dat ik de juiste trainingen krijg en de perfecte wedstrijd kan doen. Die begeleiding is belangrijk", vertelt Sterckx in Start je Dag bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. En dat heeft tot succes geleid. In de eindstand laat Sterckx de Roemeense Cambei, die zilver haalde, met 6 kilogram achter zich. 

Vier records

In de discipline "snatch" (gewicht in één beweging boven het hoofd trekken) stak Nina Sterckx 83 kilogram boven het hoofd. Daarmee vestigde ze een wereldrecord bij de jeugd (U17) en een Europees record bij de U20. "Ik ben de beste uit Europa momenteel en het is wonder boven wonder gelukt om deze prestatie te leveren. Dat vind ik fantastisch", zegt Sterckx. In de "clean and jerk" (het gewicht eerst op de schouders brengen en dan boven het hoofd stoten) pakte ze al bij haar eerste beurt de winst met 93 kilogram, een Europees record bij de U17. Maar daar blijft het niet bij: Sterckx liet in totaal 176 kilogram (trekken & stoten) optekenen, waarmee ze het Europese record bij de -17 met liefst 17 kilogram aanscherpte. (lees verder onder de video)

Afvallen zonder kracht te verliezen

Het voorbije jaar is Nina Sterckx enkele kilo's afgevallen om beter te presteren en in een lagere categorie uit te komen. "Eerst ging ik meedoen in de gewichtsklasse tot 55 kilogram, maar we hebben beslist om af te vallen. En dat is heel goed uitgedraaid nu. De concurrentie is in vergelijking even zwaar, maar ik kon evengoed presteren als ik minder woog, dus het was een goede beslissing", aldus Sterckx. Het vermageren zelf was een hele opgave, maar ze krijgt er nu een Europese titel voor terug: "Het afvallen was het lastigste van de hele voorbereiding, maar deze titel maakt het allemaal waard." Je kan de wedstrijd herbekijken door op deze link te klikken

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!