Nog steeds onduidelijkheid over ‘reservatiestrook’ Schipdonkkanaal

vrijdag 22 november 2019 - 11:34
Anke Van Meer
Een zicht op het Schipdonkkanaal
De reservatiestrook die langs het Schipdonkkanaal in Oost-Vlaanderen ligt, wordt voorlopig nog niet geschrapt. Dat is slecht nieuws voor de eigenaars van de gronden. De strook naast het kanaal moest een verbreding van de waterweg in de toekomst mogelijk maken, maar er gebeurt al jarenlang niets. De bewoners willen hun grond weer vrij gebruiken, daarom hoopten ze dat die strook geschrapt zou worden, maar er wordt in alle talen over gezwegen in het regeerakkoord.

De mensen die aan het Schipdonkkanaal wonen hoopten op duidelijkheid over de verbreding van het kanaal, maar die geeft de nieuwe Vlaamse Regering voorlopig niet. Er zijn al jaren plannen om het kanaal te verbreden en daarom werd er een stuk land gereserveerd. Door die reservatiestrook speelden heel wat bewoners een deel van hun grondgebied kwijt. Ze mogen op dat stuk grond bijvoorbeeld niets bouwen. De bewoners hoopten dat het schrappen van die strook opgenomen zou worden in het Vlaams regeerakkoord, maar dat is niet gebeurd.

Zware straf

“De eigenaars worden nu al veertig jaar gepest”, zegt Paul Vansteelandt van het Schipdonkcomité. “Ze mogen niets doen en nu komt er in het ergste geval nog eens veertig jaar bij. De duizend eigenaars worden nog harder gestraft dan de grootste criminelen in België, namelijk levenslang. Dat zullen wij nooit aanvaarden.”

Goede hoop

In het nieuwe regeerakkoord wordt gezwegen over het Schipdonkkanaal en dat geeft ook hoop. Zo wordt er wel gesproken over investeringen in het kanaal Gent-Brugge en de Estuarium-vaart. Dat zou kunnen betekenen dat het zwaar vrachtverkeer niet meer langs het Schipdonkkanaal moet en dat een verbreding dus niet meer nodig is. In dat geval kunnen de bewoners hun stuk land terugkrijgen.

Onzekere toekomst

De toekomst van het Schipdonkkanaal ligt volledig in handen van de Vlaamse overheid en het is niet duidelijk wanneer ze zich over de complexe situatie buigt. “Alle gemeentebesturen in Oost-Vlaanderen hebben unaniem al de beslissing genomen dat de reservatiestrook definitief geschrapt moet worden. Wij rekenen er dan ook op dat dat in de toekomst gebeurt. Maar de Vlaamse regering zal hierover moeten beslissen”, zegt Paul Vansteelandt nog. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!