Omstreden kippenkwekerij in Lievegem krijgt dan toch vergunning

donderdag 10 oktober 2019 - 06:53
Amelie Outters
heel veel kippen dicht op elkaar
Foto: Pixabay
De provincie Oost-Vlaanderen heeft een nieuwe vergunning toegekend aan een kippenkwekerij in Lievegem. Het gemeentebestuur van Lievegem had nochtans een negatief advies gegeven, en er kwam veel protest uit de buurt.

Het provinciebestuur heeft de vergunning goedgekeurd voor een grote kippenkwekerij in Zomergem, in Lievegem, waar al veel commotie is rond geweest. Het gaat om een kippenkwekerij voor ongeveer 80.000 slachtkippen.

De vergunning was al eens toegekend, maar werd toen vernietigd door de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Nu keurt de provincie Oost-Vlaanderen die vergunning dus toch weer goed, ook al gaven de ambtenaren bij de provincie en de gemeente Lievegem een negatief advies.

"Er is al zo weinig open ruimte in Vlaanderen"

Het actiecomité Liever Open Ruimte betreurt de beslissing van de provincie. Katrien De Munyck: "Het gaat over een historische open ruimte van akkers en landbouwgronden. Wij willen dat graag behouden, omdat er al zo weinig open ruimte is in Vlaanderen. Het gaat ook over een landbouwer die niet uit de streek komt, dus het is niet eens een plaatselijke boer uit Lievegem. Wij zijn echt teleurgesteld en snappen dit soort beleid niet."

Zowel het actiecomité als de gemeente Lievegem kunnen nu opnieuw een vernietiging van de vergunning aanvragen. Het provinciebestuur laat weten dat de kippenkwekerij in landbouwgebied ligt, en dus een vergunning kan krijgen. Verder wil het weinig commentaar kwijt over de beslissing.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!