Ooievaarsnest omvergeblazen, jongen overleven het niet

dinsdag 11 juni 2019 - 12:38
Sarie Rooms
Dood ooievaarsjong
Foto: Radio 2
Het nest van de ooievaars aan het Donkmeer in Overmere is weggewaaid door de harde wind van afgelopen weekend. Het was een natuurlijk ooievaarsnest, gebouwd op een oude populier, dus geen nest op een paal die natuurverenigingen er hebben gezet. Een van de jongen dreef dood op het water. De ouders-ooievaars cirkelen nog rond en treuren.

Eén ooievaarsjong kwam om het leven en twee jongen zijn spoorloos door de storm van dit weekend. Door de harde wind werd het nest uit de boom gewaaid. Het was een zelfgebouwd nest bij het ooievaarskoppel van Overmere Donk, gebouwd op een oude populier, dus niet op een nestpaal. 

Dat dit nest is omgewaaid komt omdat het niet meer erg stabiel was, zegt Joris Everaert van de vogelwerkgroep van VZW Durme. "Ooievaars bouwen jaar na jaar voort aan hun nest. De stabiliteit zal niet voldoende meer geweest zijn."

Vogelspotter en priester Walter Van Der Meulen, ziet een andere verklaring voor het weggewaaide nest: "Door de klimaatopwarming dreigen heel wat vogelsoorten te verdwijnen. Het onweer van het voorbije weekend is niet normaal, vogels zijn niet opgewassen tegen dit weer."

Verdwijnen de ooievaars?

De ooievaars treuren, maar het verlies van hun nest betekent niet dat de vogels nu zullen verdwijnen. "De twee oudere vogels zijn momenteel nog aanwezig. Er is een grote kans dat ze ook gaan blijven, want er zijn plannen om 1 of 2 nestpalen te plaatsen in de buurt waar ze eerder hun nest hadden. Dan is de kans reëel dat ze daar gaan blijven," weet Joris.

Naast dit nest in Overmere-Donk, is er in het gebied Durme-Schelde nog een in de Daknamse meersen en één in de Buylaersmeersen in Lokeren. Dat zijn nesten op palen.
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!