Ook Gent belooft maatregelen tegen knijtenplaag

dinsdag 16 juli 2019 - 15:36
Ward Schouppe
Knijt prikt slachtoffer
Stad Gent belooft maatregelen tegen knijten in de Scheldevallei. Al jaren vormen de kleine muggen in onder meer deelgemeenten Gentbrugge en Sint-Amandsberg voor grote ergernis bij bewoners. De stad wil zelf snel ingrijpen en vraagt ook andere overheden om mee naar een oplossing te zoeken op lange termijn.

Al jarenlang klagen inwoners van de Gentse deelgemeenten Gentbrugge en Sint-Amandsberg, aan de Schelde, over knijten. De kleine muggen duiken telkens op in droge en warme periodes, vooral in de zomer. Dan is de waterstand van de Schelde lager dan anders en komt er meer slib bloot te liggen. Ze vormen de ideale kweekvijver voor knijten. Heel wat bewoners stapten al naar de stad met de vraag iets aan het probleem te doen. Gent belooft nu snelle antwoorden. 

Vallen om de knijten te vangen

"Het klopt dat heel wat buurtbewoners ons gecontacteerd hebben. De knijten zijn voor hen echt een zeer vervelend probleem. We gaan nu op zoek naar snelle en structurele oplossingen. In de eerste plaats gaat de groendienst onderzoeken of ze het systeem om knijten te bestrijden met vallen ook in Gent kunnen toepassen", vertelt schepen Astrid De Bruycker (SP.A). Ze verwijst naar een proefproject dat nu in Wichelen loopt in samenwerking met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN). Daar werden vorige week nog drie types vallen geïnstalleerd in verschillende tuinen na herhaaldelijke klachten over knijten. Ze moeten het probleem in kaart brengen en ook helpen om een oplossing te vinden. 

Meer water in de Schelde

Het is niet de enige maatregel die Gent voorstelt. De stad heeft intussen ook contact opgenomen met de Vlaamse Waterweg, de beheerder van het stukje Schelde waar de knijten opduiken. Gent wil dat het bovendebiet op de rivier hersteld wordt. Dat betekent dat er meer water door het stukje Schelde stroomt waardoor er minder slib droog komt te liggen en de knijten zich moeilijker kunnen voortplanten. "Voor 2013 was er al zo'n bovendebiet  op de Schelde en was het knijtenprobleem veel minder groot. We willen daarom dat de maatregel opnieuw ingevoerd wordt", zegt De Bruycker. 

Overleg met de minister

In de Scheldemeander tussen Gent en Wetteren zijn er SIGMA-werken gepland. Dat zijn eigenlijk ingrepen (zoals het creëren van gebieden die overtollig water kunnen opvangen) om overstromingen in de regio te helpen vermijden. Gent vraagt nu overleg met minister Ben Weyts (N-VA) om in die plannen rekening te houden met knijtenplaag én die ook structureel aan te pakken.   

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!