Ook Gents bouwbedrijf slachtoffer van cyberaanval met 'ransomware'

woensdag 15 januari 2020 - 08:16
Jurgen Eeckhout
Ward Schouppe
Een generische foto van een hacker
Bron: Gettyimages
Na weefgetouwenproducent Picanol is ook het Gentse bouwbedrijf Bouwpunt O.V.B. het slachtoffer geworden van een cyberaanval. Ook bij deze aanval maakten hackers gebruik van zogenaamde 'ransomware': ze blokkeerden de computers en vroegen losgeld om het systeem opnieuw te activeren. Het bedrijf betaalde niet en zocht zelf een oplossing. Vanaf vandaag kunnen ze bij Bouwpunt O.V.B. weer aan de slag.

Half december konden hackers het computersysteem van het Gentse bouwbedrijf Bouwpunt O.V.B. ongemerkt infiltreren. Eind vorige week legden ze het systeem helemaal plat. Ze vroegen het bedrijf om losgeld te betalen om het systeem opnieuw te laten activeren. Het bedrijf weigerde te betalen en zette zelf computerspecialisten in om een oplossing te zoeken. Zij werkten de klok rond en met succes, want na zes dagen vonden ze een manier om alle verdwenen documenten terug te halen. Daardoor kan het bedrijf vandaag opnieuw opstarten.

Opnieuw ransomware

Het is al de tweede keer op korte tijd dat een Belgisch bedrijf het slachtoffer wordt van hackers die zogenaamde 'ransomware' gebruiken. Eerder deze week raakte bekend dat ook de bekende weefgetouwenproducent Picanol op dezelfde manier gehackt werd. Door de hacking ligt het West-Vlaamse bedrijf nog zeker de hele week plat. 

Ook werknemers moeten voorzichtig zijn

De Vlaamse overheid roept alle bedrijven op om hun beveiliging en IT-systeem grondig te analyseren. Maar ook werknemers moeten extra waakzaam zijn als ze verdachte mails krijgen. Hackers hebben vaak maar één toegangsweg nodig om in het netwerk te raken. Die kunnen ze makkelijk vinden via iemand die bijvoorbeeld op een malafide site inlogt zonder het te beseffen. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!