Ook pseudo-vogelpest in Ninove en Eeklo

dinsdag 17 juli 2018 - 06:42
In Ninove en in Eeklo is pseudo-vogelpest opgedoken bij pluimvee. Voor alle duidelijkheid, je mag nog altijd kip en ander gevogelte eten. De besmettingen gebeurden bij hobby-houders, niet bij beroepskwekers. Sinds april zijn er al 16 gevallen vastgesteld van die pseudo-vogelpest, ook bekend als ziekte van Newcastle.

Eerder in onze provincie zijn er haarden gevonden in Erpe Mere en Nevele en nu dus ook in Ninove en Eeklo. Het is een vervelende ziekte, maar niet gevaarlijk voor de mens, zegt Philippe Houdaert van Voedselveiligheid. Mensen lopen geen enkel risico. Alleen voor de dieren zelf is het een zeer besmettelijke ziekte. De dieren worden ziek en sommige kunnen sterven aan de ziekte.

In een straal van een halve kilometer rond de besmettingshaard moet iedereen die kippen, duiven of ander pluimvee houdt een inventaris bezorgen aan de gemeente. De dieren moeten ook ingeënt worden. Binnen die zone mogen ook geen dieren vervoerd worden. De maatregelen in het gebied gelden voor minstens 3 weken.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!