Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Oost-Vlaamse dierenasielen krijgen meer geld. VOC Merelbeke: "Elke dag 500 euro nodig"

do 17 okt. - 10:25

Alle dierenasielen en opvangcentra in Oost-Vlaanderen krijgen meer geld van de provincie. De werkingskosten van de asielen en opvangcentra namen de jongste jaren alsmaar toe. Ze krijgen steeds meer gewonde of verloren gelopen dieren binnen en die allemaal opvangen en verzorgen vraagt veel tijd en middelen.
beeld van honden in kennels
© Foto: Getty

De dierenasielen hebben het moeilijk om financieel rond te komen, daarom heeft de provincie afgesproken om meer subsidies te geven. De budgetten moeten nog worden besproken en goedgekeurd, maar dat zou over een paar maanden kunnen rond zijn. Het Vogelopvangcentrum in Merelbeke is tevreden met het extra geld.

Nieuw reglement

Gedeputeerde Leentje Grillaert: "We gaan uit van een belangrijke verhoging van het bedrag. En we gaan het reglement nog dit jaar aanpassen, zodat alle erkende dierenasielen in aanmerking komen. Zo zullen er geen verschillen meer zijn in welke soorten dieren opgevangen en verzorgd kunnen worden."

Ook voor egels

Dankzij het aangepaste reglement zal er ook meer geld gaan naar de opvang en de verzorging van egels. Want die worden steeds vaker binnengebracht, zeker in het VOC (Vogelopvangcentrum) in Merelbeke. Dit jaar kwamen er al 800 egels binnen, dat zijn er 250 meer dan vorige jaar. 

"Meer geld is natuurlijk welkom", zegt Nick De Meulemeester van het VOC, "maar ik denk niet dat de provincie beseft hoeveel geld we echt nodig hebben. Het Vlaamse geld dat we nu krijgen dekt maar 100 van de 365 dagen. Eigenlijk hebben we elke dag 500 euro nodig om een goede werking te garanderen."

Meer nodig dan geld alleen

"Er moet niet enkel meer geld vrijgemaakt worden, maar ook meer mensen zijn nodig", gaat Nick De Meulemeester verder, "er zouden een aantal mensen moeten bijkomen en daar mag gerust een dierenarts bij zijn. Want sommige dieren worden gewond binnengebracht en hebben goede verzorging nodig, zodat ze snel revalideren en teruggezet kunnen worden."

En die verzorging is intensief werk: "Egels worden bijvoorbeeld elke dag gewogen, ze krijgen medicatie, de voederbakjes moeten gekuist worden en de wonden moeten verzorgd worden. Soms zaten hier 100 egels tegelijk, dat is dus een pak werk." 

De laatste 15 jaar verdubbelde het aantal binnengebrachte dieren. "Vorig jaar hebben we hier 175 verschillende soorten dieren zien passeren, en zagen we voor het eerst 6000 dieren. Elk jaar komt er tien procent bij. Eigenlijk hebben we ook een uitbreiding nodig van onze hokken en kooien."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet