Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Oost-Vlaanderen krijgt 14 nieuwe meester-molenaars

zo 16 jun. - 11:30

De vzw Molenforum Vlaanderen reikt elke twee jaar oorkondes uit aan nieuwe meester-molenaars. Die molenaars zijn vrijwilligers die er meer dan 100 uren stage op zitten hebben, ofwel op een windmolen of een watermolen. Het beroep van beroepsmolenaar is niet meer zo populair, dus er zijn er niet veel meer. De weinigen die er zijn hebben dan ook veel werk.
14 nieuwe molenaars
© Foto Radio 2

Elke twee jaar reikt vzw Molenforum Vlaanderen oorkondes uit aan nieuwe meester-molenaars. Deze vrijwilligers hebben uren stage achter de rug bij een molenaar van een windmolen of een watermolen, en ze moeten slagen voor een zware theoretische cursus. Beroepsmolenaars worden karig in Vlaanderen, en de vrijwilligers hebben dan ook ontzettend veel werk. Ze staan in voor het onderhoud en kleine herstellingen van de honderden maalvaardige molens die Vlaanderen nog rijk is.

Bij de ongeveer 30 nieuwe meester-molenaars die in Kortemark een diploma kregen, zitten ook een 14-tal Oost-Vlamingen. In onze provincie heb je windmolens, maar ook vrij veel watermolens.

De molenaar die zijn naam niet gestolen heeft

Edilbert De Meulenaere, de molenaar van de Roomanmolen uit Sinaai die zijn naam niet gestolen heeft:"Een van de redenen is inderdaad mijn naam! Ik denk dat een van mijn voorouders een molenaar zal geweest zijn, en daardoor ben ik ook begonnen met die cursus om molenaar te worden." Maar dat was niét de voornaamste reden dat hij molenaar wilde worden:"Ik ben het geworden in Sint-Pauwels. Op een bepaald moment waren er nog drie molenaars; twee daarvan zijn gestopt en er was er nog een over. Dat was een vriend van mij. Ik ben hem beginnen te helpen, en zo ben ik ingerold."

Het mooiste moment

Edilbert:"Het mooiste moment is wanneer mensen langskomen. Dan kan je malen, en het volledige procédé van begin tot einde uitleggen. Van hoe de granen in elkaar gaan en in de schuddebak gaan, en dan tussen de molenstenen. En dan krijg je het eindproduct, dát is echt het mooiste moment."

De Sint-Pauwels molen van Edilbert moet gerestaureerd worden, en zal pas klaar zijn en terug actief eind juni 2020.

(foto hieronder is de Roommanmolen-bron website kroniek.net)

De Roomanmolen-website kroniek.net

De Roomanmolen-website kroniek.net

Van natuurarts tot molenaar

Molenaar Stef Mintiens:"Ik ben eigenlijk een natuurarts, dus ik ben veel bezig met gezonde voeding. Een van de zaken waarbij gezonde voeding enorm bergaf is gegaan, is de hele polemiek rond brood. Ik ben dan ook een aantal jaren geleden bakker geworden om te weten wat er allemaal in brood gestoken wordt. De logische stap nadien was om zelf graan te malen voor het brood." Stef is ook enorm gefascineerd door watermolens:"Ik ben nog van de generatie van Johan en de Alverman op televisie vroeger. Daarom was het ook zo leerrijk dat ik nog kon meelopen op de Van Hauwermeirsmolen in Massemen." De nieuwe molenaar gaat de ecologische toer op:"Molens zijn in feite altijd ecologisch ontzettend verantwoord geweest. Zij maken gebruik van water en wind, dus co-uitstoot is nul."

"Molens zijn altijd ecologisch verantwoord geweest. Zij maken gebruik van water en wind, dus co-uitstoot is nul."

— Molenaar Stef Mintiens

"Het is meer dan malen alleen, absoluut."

"Molenaar zijn is niet echt een beroep, maar wel een echte passie. Is het moeilijk? Het is wel een kunst, en het vraag heel veel voorzichtigheid om die machines van honderden jaren oud in goede conditie te houden. Het gaat niet alleen over het malen, maar ook het in stand houden van de tandwielen, van de verschillende werkende onderdelen zoals het waterrad, alle mogelijke takelwerken en touwenzeilen. Het is meer dan malen alleen, absoluut."

(foto hieronder is de binnenkant van de Van Hauwermeirsmolen-bron Flickr)

Van Hauwermeirsmolen foto Flickr

Van Hauwermeirsmolen foto Flickr

"De wind rammelt met uw voeten."

Kurt De Pelseneer uit Borsbeke: "Ik ken de molens al van kinds af aan. Dat stond bij ons in de tuin en ik speelde daar ook. Ik heb het geluk dat mijn vader ook molenaar was. Hij spoorde me aan om het ook te doen, ik ging dat plezant vinden! Vanaf de eerste lesdag ging er een wereld open voor mij. Ik vind het fantastisch en ik kan alleen maar mensen aanraden om ook met zo'n molen te spelen, als je goesting hebt natuurlijk!" Kurt heeft verschillende redenen waarom hij het zo graag doet:"Mensen weten graag hoe het allemaal werkt, ik merk dat er een gezonde honger is naar informatie." Maar Kurt vindt het vooral ook heel erg plezant:"Ik ben heel technisch aangelegd. Ik vind het dan ook een plezier om met zo'n oude degelijke machine uren en uren te mogen werken. En daar ook iets mee te produceren!" Hij werkt met het oudste type molen dat er bestaat: de staakmolen. "Met zo'n windmolen is er nog meer werk dan met een watermolen, en dat vind ik fantastisch. De wind rammelt met uw voeten, en verandert de hoek. Net iets intensiever dan een watermolen, en dat vind ik fantastisch." Kurt is te vinden op de 17de eeuwse Molen Te Rullergem in Herzele. Herzele is een van de gemeentes waar er drie werkende molens zijn.

(foto hieronder is de Molen Ter Rullegem-bron Wikipedia)

Molen Ter Rullegem-foto Wikipedia

Molen Ter Rullegem-foto Wikipedia

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet