Opmerkelijk: in en rond Meetjesland wonen mensen met hoogste levensverwachting

maandag 21 oktober 2019 - 12:26
Sarie Rooms
Gelukkige ouder koppel
Foto: Getty
In het hart van het Meetjesland, in Aalter en Nevele, wonen de mensen met de hoogste levensverwachting van ons land. Dat blijkt uit een onderzoek van De Standaard. Ook inwoners van De Pinte en Sint-Martens-Latem mogen rekenen op een lange levensduur. Toch zegt huisarts Karel De Crem in Aalter dat die statistieken met een korreltje zout genomen mogen worden.

Wil je graag zeer oud worden? Dan verhuis je in onze provincie maar beter naar Aalter, Nevele, De Pinte of Sint-Martens-Latem. Uit onderzoek van De Standaard blijkt namelijk dat de levensverwachting daar een van de hoogste is van heel België. Voor een lang en gezond leven ben je volgens de krant maar beter hoogopgeleid, Vlaming of vrouw. Toch moet je die statistieken volgens huisarts Karel De Crem in Aalter met een korreltje zout nemen.

Meetjesland heeft zijn naam niet gestolen

"Waarom zou het hier net wat beter zijn dan in omliggende gemeenten en steden in Oost-Vlaanderen?", vraagt huisarts Karel De Crem zich af. "Er zijn hier de afgelopen jaren heel wat appartementen bijgekomen en dat lokt toch wel een groot aantal valide ouderen uit andere gemeenten en steden, wat de gemiddelde leeftijd in de gemeente zeker verhoogt. Zoals bij alles denk ik wel dat het om een samenloop van factoren gaat. Het zijn niet enkel ouderen die hier komen wonen, maar ook het aanbod in de gemeente is zeer uitgebreid. Denk maar aan de sportcomplexen, de natuur en het feit dat inwoners zich hier gewoon gelukkig voelen."

De huisartsen in Aalter zetten ook in op ziektepreventie. "Stress, cholesterolbestrijding en hoge bloeddruk zijn daar belangrijke elementen in. Hoe dan ook is het goed leven en werken in Aalter. Gelukkige mensen leven ook langer", sluit De Crem af.

"Als de gezondheid het toelaat"

"Als de gezondheid het toelaat, zou ik wel langer willen leven", vertelt een van de inwoners. "Als dat niet zo is, dan wordt het wat moeilijker."

"Het is hier wel goed wonen, maar of dat er iets mee te maken heeft weet ik niet", vraagt een andere inwoonster zich af. "Ik denk dat we in het algemeen wel gezonder leven dan vroeger. Zowel qua beweging als qua voeding. Ik merk ook dat huisartsen hun patiënten meer en meer bewustmaken over een gezonde levensstijl."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!