Opnieuw gevels beklad met hakenkruizen in Denderleeuw

vrijdag 13 december 2019 - 10:00
Ward Schouppe
Gevel met nazi-graffiti
Foto: Facebook
Voor de tweede keer op een week tijd zijn er hakenkruizen aangebracht op enkele gevels in Denderleeuw. "We vermoeden dat het gaat om een zieke geest met nazi-sympathieën of een jonge vandaal zonder historisch besef", zegt de politie. Ze vraagt inwoners extra waakzaam te zijn en alle verdachte handelingen te melden.

In de Parochiestraat en de Hoogstraat zijn opnieuw twee woningen beklad met hakenkruizen. De bewoners merkten ze deze ochtend zelf op en stapten naar de politie. In één geval gaat het om dezelfde gevel die eerder deze week ook al beklad werd. De bewoners van beide bekladde woningen zijn van vreemde origine.  De politie vermoedt dat het om een haatmisdrijf kan gaan want de tekens werden door het nazi-regime in de Tweede Wereldoorlog gebruikt en worden algemeen gezien als symbolen voor discriminatie en racisme.

"We onderzoeken alle pistes"

Sporen naar de dader of daders zijn er voorlopig niet. "Het is erg moeilijk om de daders te vinden", zegt korpschef Koenraad Tack van de politie. "We zetten alles op alles, dit is iets dat we niet kunnen tolereren. We vragen iedereen om extra waakzaam te zijn. De symbolen zijn vermoedelijk 's nachts of 's ochtends vroeg aangebracht, wie dan iets verdachts ziet, moet dat zeker melden!" Toch sluit de politie niet uit dat er ook een vandaal aan het werk kan zijn die niet goed beseft waar de symbolen voor staan. 

Gemeente Denderleeuw: "Dit is onaanvaardbaar" 

Het gemeentebestuur is verbolgen over hakenkruizen. "Dit gaat niet om kattekwaad", zegt burgemeester Jo Fonck (SP.A) op Facebook. "Dit is het resultaat van het wij/zij-verhaal dat sommige mensen in Denderleeuw promoten. ONAANVAARDBAAR!", schrijft hij nog. Ook eerste schepen Jan De Nul (CD&V) is boos om de nieuwe feiten. "Welke ziekelijke geest is hier eigenlijk aan het werk?" De bewoners die slachtoffer werden van het vandalisme worden door de gemeente opgevangen en begeleid

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!