Petitie tegen jacht Paardeweide Berlare

vrijdag 8 februari 2019 - 17:15
Els Van Heuverzwyn
Paardeweide
vzw Vrienden van de Schelde
De Paardeweide is een overstromingsgebied dat grenst aan Natuurgebied Kalkense Meersen. De hele site is eigendom van de Vlaamse Waterweg, en die wil een officiële visietekst opstellen met de jacht- en natuursector. Maar zolang die tekst er niet is, wordt er gejaagd. Vogels worden afgeschrikt en wandelaars en fietsers voelen zich niet meer veilig, zegt een actiegroep.

De petitie is opgestart door de vzw Vrienden Van De Schelde, en heeft tot nu 750 handtekeningen opgeleverd. De ondertekenaars vragen een jachtverbod in Paardenbroek – Paardenweide. Dat is een gebied dat door de Sigmawerken  overstromingsgebied is geworden, en dus wateroverlast moet tegengaan. Dat vele water trekt vogels aan, en ook veel wandelaars en fietsers. Het overstromingsgebied én de naburige Kalkense Meersen liggen vlak aan de Schelde en worden wel eens "het Zwin van Berlare-Wichelen-Laarne" genoemd. 

"Jagers verstoren de rust"

Maar volgens omwonenden, recreanten en natuurliefhebbers worden zijzelf én de vogels te dikwijls opgeschrikt door geweerschoten, want jagers houden zich niet aan de regel dat je er niet mag jagen.

Sarah Verhaeghen van de Vlaamse Waterweg: "Eigenlijk mag er niet gejaagd worden in het gebied. Het enige wat mag is 'jacht in functie van het beheer'. Afgelopen vrijdag werd er inderdaad gejaagd, maar dat was jacht op Canadese ganzen en op konijnen. Die konijnen maken gaten in onze dijk, en dus dat is echt een beheersvraag eigenlijk. Dus in die gevallen is wel jacht mogelijk, maar dat is een uitzondering".

Visietekst in de maak

Eigenaar van het gebied, de Vlaamse Waterweg, werkt momenteel aan een visietekst om het jachtverbod en de uitzonderingen officieel te maken. Maar daarvoor zit ze samen met de jacht- en de natuursector, en die twee partijen raken het moeilijk eens. 'Zolang die visietekst er niet is, blijft de onduidelijkheid bestaan, en maken jagers daar gebruik van', zegt Sarah Verhaeghen nog, "en dat kan nog maanden duren".

De vzw Vrienden van de Schelde probeert nu met de petitie druk uit te oefenen om die periode van onduidelijkheid toch zoveel mogelijk in te korten. 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!