Politie Gent stelt digitale alarmknop bij stalking voor

donderdag 23 mei 2019 - 17:33
Els Van Heuverzwyn
computerscherm verbonden aan alarmknop
Het mobiele stalkingalarm wordt eerst in Gent toegepast, daarna volgt de rest van ons land. Vanaf september kunnen Gentse slachtoffers van stalking snel de politie verwittigen met de nieuwe digitale alarmknop. Met één druk op de knop staat het slachtoffer in contact met de politie. Die kan dan live volgen en een patrouille sturen.

Eén op de vier meisjes en vrouwen krijgt ooit met stalking te maken.

Zij die plots in gevaar zijn, moeten snel de politie kunnen verwittigen. Dat is het idee achter het nieuwe mobiele stalkingalarm dat in Gent werd voorgesteld door minister van Gelijke Kansen Kris Peeters (CD&V) en minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). Het gaat om een knop waarmee het slachtoffer onmiddellijk de politie kan verwittigen. Die kan dan live meeluisteren en snel een interventieploeg sturen naar de exacte locatie.

Er bestaat al een ander soort stalkingalarm, maar dat wordt gekoppeld aan de vaste telefoon van het slachtoffer. Het kan dus alleen thuis gebruikt worden. Maar slachtoffers lopen ook buitenshuis gevaar. Het alarm dat vandaag werd voorgesteld is volledig mobiel en kan dus overal worden gebruikt.

Het is niet de bedoeling dat iedereen het mobiele stalkingalarm gaat gebruiken. Alleen slachtoffers van levensbedreigende stalking door een ex-partner komen in aanmerking. Daar is een reden voor, verduidelijkt Ibel Tryhou van de Dienst Intrafamiliaal Geweld: "We zien dat bij heel veel slachtoffers die gestalkt worden, de stalker een ex-partner is. In die situaties is de kans ook groter is dat de situatie escaleert met in het slechtste geval een fatale afloop."

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!